Ενιαία αντιμετώπιση της ΕΕ των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, αποφάσισαν Μητσοτάκης και Μέρκελ

Ενιαία αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κοροναϊό, για όλες τις χώρες της ΕΕ, προκρίνει η καγκελάριος Μέρκελ, κάτι που είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην συνάντηση τους στο Βερολίνο.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε  ότι η επιδημία και τα μέτρα  που λαμβάνονται έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση στην ΕΕ. Κυρίως όμως το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να δεσμευτεί σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε όμως ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.

Στην συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ συζητήθηκε, αναλυτικά και το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Λίγη ώρα πριν την συνάντηση τους, οι δυο ηγέτες  μίλησαν στο  Ελληνο-Γερμανικό  Οικονομικό  Φόρουμ, όπου αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.