Αναθεώρηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό ζητάει τώρα ο Ερντογάν

Μετά την συμφωνία αποχώρησης από την Συρία που έκανε με τον Πούτιν, ο Ερντογάν αναδιπλώνεται και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκοντας την αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας του 2016 για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να αλλάζει τακτική, δεχόμενος να μην ρίχνει στα συρματοπλέγματα και στη  θάλασσα πρόσφυγες και μετανάστες , με αντάλλαγμα την αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2016. Μιλώντας με την Μέρκελ – σύμφωνα πάντα με την τουρκική προεδρία-  o Τούρκος πρόεδρος είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με την  συμφωνία που έκανε με τον Πούτιν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, βάσει της οποίας θα προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

 «Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της καγκελάριος Στέφεν Ζάιμπερτ, επιβεβαίωσε τα όσα ζητά ο Ερντογάν:   «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη», είπε.