«Οχυρώνονται» τα νησιά στο Αιγαίο!

Με το βλέμμα στραμμένο στο Αρχιπέλαγος και με την ίδια πυγμή που έχουν δείξει μέχρι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις, ρίχνουν πλέον το βάρος στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του Λιμενικού, των Αμφιβίων δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού, οι παράνομες μεταναστευτικές ροές στα νησιά είναι σαφώς πολύ πιο αυξημένες από εκείνες στον Έβρο. Μπορεί αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο οι καιρικές συνθήκες να μην ευνοούν ιδιαίτερα τις παράνομες μετακινήσεις των μεταναστών, όμως όταν οι άνεμοι πέσουν εντελώς, το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο λένε με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Ήδη από τον Έβρο πολλοί εκ των μεταναστών κατάλαβαν ότι η θωράκιση των ελληνικών συνόρων δεν πρόκειται να τους επιτρέψει σε καμία περίπτωση την παράνομη είσοδο και τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να φτάσουν στα παράλια.

Η ενίσχυση της Μεγίστης

Άλλωστε το προηγούμενο 24ωρο επιχείρησαν να φτάσουν μετανάστες ακόμη και στη Στρογγύλη, το μικρό νησί με την ελληνική φρουρά που είναι δίπλα στη Μεγίστη.

Η παρουσία του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Καστελόριζο, πέραν του υψηλού συμβολισμού έχει ουσιαστική σημασία διότι τα ελληνικά «γεράκια» τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγράψει τα σημεία συγκέντρωσης μεταναστών και οι πληροφορίες που έδωσαν, αποδεικνύουν ότι το συγκεντρωμένο πλήθος είναι πολλαπλάσιο των μόνιμων κατοίκων.

Πάντως η παρουσία Στεφανή στη Μεγίστη επανέφερε τα τουρκικά αεροσκάφη στην περιοχή. Όλες αυτές τις ημέρες που η Άγκυρα ωθεί τους μετανάστες προς τα σύνορα, η στρατιωτική προκλητικότητά της έχει περιοριστεί αισθητά εκτός από τις τελευταίες ώρες με την υπέρπτηση στη Ρω. Τα δυο τουρκικά F-16 πέταξαν στα 10.000 πόδια κι αμέσως μετά «βούτηξαν» στα 3000 πόδια, με το Ελληνικό Chinook που επέστρεφε από τη Μεγίστη να βρίσκεται στα 500.

Οι ιπτάμενοι του μεταφορικού ελικοπτέρου, έμπειροι σ’ αυτές τις προκλήσεις συνέχισαν απτόητοι την πορεία τους. Άλλωστε είναι γνωστή η τακτική της Τουρκίας να επιχειρεί μια παρενόχληση πτητικού Ελληνικού μέσου που βρίσκεται στην περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Το τελευταίο 24ωρο ο Στρατός Ξηράς έχει ενισχύσει περαιτέρω τη φρουρά του τελευταίου άκρου Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια προσπάθεια αποτροπής του υποκινούμενου σχεδίου από την Τουρκία.

Τέτοιες κινήσεις που ενισχύουν την άμυνα των νησιών, κυρίως των μικρών όπως επισημαίνουν ανώτατες πηγές, δεν θα σταματήσει κι όπου παρατηρούνται παράνομες μετακινήσεις, οι φρουρές θα μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο με σκοπό τα πάντα να σταματούν το πολύ έως την οριογραμμή με την Τουρκία.

Περιμένουν να κοπάσουν οι άνεμοι

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένονται επιπλέον ασκήσεις στο Αιγαίο για βολές με ελαφρά και βαρέα φορητά όπλα στο ανατολικό τμήμα των νησιών.

Επιπροσθέτως σε όλα τα νησιά δόθηκε εντολή από το Επιτελείο να υπάρχουν περίπολοι σ’ όλο το μήκος των παραλίων, ακόμη και με την παρουσία στρατιωτικών σκύλων με τους συνοδούς τους.

Παράλληλα πληροφορίες που οι στρατιωτικές αρχές έχουν διασταυρώσει με τα μέσα που διαθέτουν, λένε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι χιλιάδες κρατουμένων μεταναστών σε σημεία απέναντι από το κεντρικό Αιγαίο και όλο αυτό το πλήθος είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να περάσει προς τα Ελληνικά νησιά και νησίδες.

Το υποκινούμενο σχέδιο από την Τουρκία με τους μετανάστες, έχει φέρει την πλήρη αναδιάταξη των σχεδίων για την θωράκιση του Έβρου αλλά και των νησιών.

Τα πλωτά μέσα σε αριθμούς έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η εντολή είναι μια, πλους στην οριογραμμή ώστε τα πάντα να σταματούν εκεί. Και αυτό είπε άλλωστε ακόμη και ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς κάθε υπεύθυνο αυτής της παράνομης διακίνησης.