Για τη ΔΕΗ ο λόγος

Από τη μια μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους, όπως η εθελουσία έξοδος, το ψαλίδι στο « τροφείο », αλλά και σε άλλα προνόμια της « καλής » εποχής – μάλλον για τις εντυπώσεις – και από την άλλη χορός από σπατάλες και στημένοι διαγωνισμοί, με άλλα λόγια « business as usual”.

Παράδειγμα μόλις πρόσφατο: ο “διαγωνισμός”  για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου Δημόσιων Σχέσεων για Ευρωπαϊκά Θέματα, με έδρα τις Βρυξέλλες, συνολικού προϋπολογισμού 720.000,00 € για 2 χρόνια! Δεν είναι μόνο το ποσό που σοκάρει.

Στις7 Νοεμβρίου 2018 η ΔΕΗ εγκαινίαζε το Γραφείο Εκπροσώπησής της στις Βρυξέλλες. Υποσχέσεις και τυμπανοκρουσίες παρουσία της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, της Ελληνικής Πρεσβείας, του Γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπροσώπων της ενεργειακής βιομηχανίας. Με πλήρη στελέχωση προσωπικού!

Προς τί, λοιπόν, και η πρόσληψη γενναιόδωρα αμειβόμενου συμβούλου Δημόσιων Σχέσεων για τα Ευρωπαϊκά Θέματα στις Βρυξέλλες; Τρίτο: το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ περιλαμβάνει 11.800 εγγεγραμμένα γραφεία και οργανώσεις. Μεταξύ αυτών περί τα 1.000 γραφεία συμβούλων.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό, η εγγραφή στο Μητρώο αυτό. Σωστά. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε ο σύμβουλος να επικοινωνεί με τους Θεσμούς;

Περαιτέρω, ωστόσο προϋπόθεση του διαγωνισμού, να είναι ο υποψήφιος διαγωνιζόμενος μέλος μιας άτυπης και άγνωστης ένωσης συμβουλευτικών εταιρειών (EPACA) με 38 μόνο μέλη κι ένα στοιχειώδη κώδικα δεοντολογίας με 12 σημεία! Αμέσως αμέσως, από τους 1000 δυνητικά υποψηφίους ο διαγωνισμός περιορίζει την επιλεξιμότητα στους 38 καιμάλιστα χωρίς καμιά βάσιμη δικαιολόγηση!!!

Τέταρτο (το κερασάκι στην τούρτα): ο διαγωνισμός πρωτοπροκηρύχθηκε με καταληκτική ημερομηνία κλεισίματος προσφορών στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. Έκτοτε αναβλήθηκε, μια πρώτη φορά για τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, για δεύτερη φορά για τις 31 Οκτωβρίου 2019, μια τρίτη φορά για τις 9 Ιανουαρίου 2020 και μια τέταρτη φορά για τις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Ποιά εταιρεία συμβούλων γράφτηκε τελευταία στην EPACA; Ντροπή!