Εντείνει τον εκβιασμό του ο Ερντογάν

Συνεχίζει τον εκβιασμό προς την Ευρώπη και φυσικά προς την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας ότι θα συνεχίσει να στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς τα ελληνικά σύνορα και την ΕΕ. Σε ένα ακόμα παραλήρημα ο τούρκος Πρόεδρος δηλώνει με προκλητικό του ύφος για το προσφυγικό «όταν άνοιξα τις πόρτες (τα σύνορα για τους πρόσφυγες), το τηλέφωνο (σς από τους ευρωπαίους) άρχισε να χτυπάει: “Κλείστε τις πόρτες”. Τώρα αυτό έγινε, οι πόρτες είναι ανοιχτές, θα πρέπει τώρα  να μοιραστείτε αυτό το φορτίο».

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τον στόχο του που είναι η στήριξη που θέλει για να συνεχίσει να κατέχει εδάφη της Συρίας. «Είμαστε αποφασισμένοι πάλι να απογοητεύσουμε αυτούς που προσπαθούν μέσω της Συρίας να πετύχουν εκεί που απέτυχαν στις 15 Ιουλίου (σ.σ. πραξικόπημα)», πρόσθεσε.

Ο τουρκικός στρατός έχει καθηλωθεί στα μέτωπα της Συρίας (και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ιντλίμπ), από τον συριακό στρατό ο οποίος έχει την στήριξη των Ρώσων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι  θα κάνει ακόμα μία προσπάθεια να συνεννοηθεί με τον Πούτιν, δηλαδή να του επιτρέψει η Μόσχα να κατέχει συριακά εδάφη. Ο πραγματικός λόγος που το επιδιώκει είναι οι Κούρδοι. Να εμποδίσει δηλαδή την δημιουργία ενός κουρδικού αυτόνομου κρατιδίου στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Συρίας, στα πρότυπα του Ιράκ. Συγχρόνως όμως θέλει να μπορεί να εκβιάζει την Συρία, δημιουργώντας στα τουρκο-συριακά σύνορα μια ζώνη αμφιλεγόμενης κυριαρχίας στην οποία η Τουρκία θα μπορεί να στοιβάζει πληθυσμούς της αρεσκείας της.

Το σχέδιο αυτό δεν το χρηματοδοτούν οι ευρωπαίοι (εμμέσως μέσω του προσφυγικού) τους οποίους και εκβιάζει με το άνοιγμα των συνόρων.

Για την Ελλάδα το άμεσο πρόβλημα είναι η θαλάσσια δίοδος, μέσω της οποίας φτάνουν έτσι κι αλλιώς εκατοντάδες μετανάστες καθημερινά.

Το επίσης ενοχλητικό είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες παρα την λεκτική συμπαράσταση που δείχνουν προς την Ελλάδα, αποφεύγουν να κοντραριστούν με τον Ερντογάν.

Με εξαίρεση τον Γάλλο Πρόεδρο Ε. Μακρόν ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Ερντογάν.