Μέτρα απο τις Βρυξέλλες ζητά η Αθήνα για το προσφυγικό

Την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζητά η Αθήνα, προκειμένου να συζητηθεί το επείγον θέμα μεταναστών και προσφύγων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην ζητήσει απ ευθείας τη σύγκλιση των ηγετών της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής) αλλά πρώτα να γίνει η διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι υπουργοί θα παραπέμψουν το θέμα στους αρχηγούς, κερδίζοντας χρόνος. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες στο θέμα αυτό, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Δεν είναι σαφές ακόμα τι είδους απόφαση θα ζητήσει η Ελλάδα από το Συμβούλιο υπουργών. Αν θα περιοριστούμε στην καταδίκη της Τουρκίας και στην υποχρέωση της να κρατήσει τους πρόσφυγες βάσει της Συμφωνίας  ΕΕ-Τουρκίας του 2016, ή αν θα τεθεί ευθέως ζήτημα επιμερισμού του βάρους από τους πρόσφυγες.

Όπλο της κυβέρνησης είναι η αποφασιστική στάση της, να κλείσει τα σύνορα στον Έβρο, αμέσως μόλις φάνηκε ότι ο Ερντογάν οδηγεί βίαια μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, εκβιάζοντας την ΕΕ και την Ελλάδα ως πρώτη χώρα. Αδυναμία υπάρχει στη θάλασσα, όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν με βάρκες, παρα τις αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού.