ΒΕΤΟ στο ΝΑΤΟ από Ελλάδα για Τουρκία

Bέτο στη στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα έθεσε η Ελλάδα στην σχετική διαπραγμάτευση που έγινε στο επίπεδο των αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών -μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Με εντολή του Νίκου  Δένδια – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- η ελληνική αντιπροσωπεία μπλόκαρε την έκδοση ανακοίνωσης συμπαράστασης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία εξηγώντας ότι οι συμμαχικές χώρες δεν είχαν συμπεριλάβει την ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016. Στα απλά ελληνικά η Ελλάδα ζητά να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί την συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό.

Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από  χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Βάσει του Άρθρου 4 (της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ)  ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή δήλωση, αλλά η κατάσταση μεταβλήθηκε αργότερα το απόγευμα.

Η Τουρκία ζητά τώρα την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ αν και η ιδια είναι εισβολέας. Δεν δέχεται δηλαδή επίθεση στο έδαφος της αλλά σε έδαφος κατοχής.

Παράλληλα, η Τουρκία ζήτησε την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.