Τα Media την εβδομάδα που πέρασε


Το 
MEGA ευχαριστεί τους τηλεθεατές

Με μια δημοσίευση στα social media το μεγάλο κανάλι επέλεξε να ευχαριστήσει τους τηλεθεατές για τη θερμή υποδοχή τους. Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 06:00 το πρωί το MEGA επέστρεψε!
Στην πρώτη εκπομπή, Κοινωνία ώρα MEGA, επανεμφανίστηκαν στο κοινό οι μασκότ Meg και Ega, που ήταν οι βασικές φιγούρες σε μια από τις θρυλικές καμπάνιες του καναλιού.  Χαρακτηριστικά, στο post οι άνθρωποι του MEGA ανέφεραν: «Μας έφεραν γούρι! Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή και τα νούμερα τηλεθέασης».  Έτσι ευχαρίστησε το μεγάλο κανάλι τους τηλεθεατές, για την τηλεθέαση της πρώτης ημέρας.

Στην κορυφή ξανά το Mega

Υψηλή ήταν η τηλεθέαση του “Κοινωνία Ώρα Mega” που κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση έναντι των αντιπάλων εκπομπών.
Δείτε αναλυτικά την τηλεθέαση του Mega την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου.

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

Κοινωνία ώρα Mega:19%
Mega Mag: 13%
Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων: 11,1%
Νόστιμα και απλά: 7%
Live News: 7%
Βραδινό δελτίο ειδήσεων: 13,2%
Στο Παρά Πέντε: 12,2%
Πενήντα Πενήντα: 6,9%

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Κοινωνία ώρα Mega: 17,3%
Mega Mag: 11,6%
Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων: 10,4%
Νόστιμα και απλά: 6,3%
Live News: 7,6%
Βραδινό δελτίο ειδήσεων: 9,9%
Στο Παρά Πέντε: 8,7%
Πενήντα Πενήντα: 6%

Ο Ιβάν αναζητεί τρόπους να διακόψει τη συμφωνία με τον Βρυώνη

Όταν ο επιχειρηματίας Φίλιππος Βρυώνης αποφάσισε να πουλήσει -με τη μεσολάβηση του τότε Μαξίμου- τον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, πέραν του τιμήματος, πέτυχε και μια δεύτερη νίκη στα σημεία. Ο έμπειρος επί των τηλεοπτικών Βρυώνης, με κανονικό συμβόλαιο, εξασφάλισε πέντε ώρες (prime time) τηλεοπτικού προγράμματος το Σαββατοκύριακο στο κανάλι που μόλις είχε αγοράσει από τον ίδιο ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κ. Βρυώνης, για τα επόμενα χρόνια, έχει τη δυνατότητα, όπως ορίζει η σχετική σύμβαση, να επιλέγει, αλλά και να εκμεταλλεύεται διαφημιστικά τις συγκεκριμένες ώρες στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Προφανώς η σχετική συμφωνία «χάθηκε στη μετάφραση», με αποτέλεσμα τώρα ο Ιβάν και οι συν αυτώ να αναζητούν τρόπους να διακόψουν τη συμφωνία με τον κ. Βρυώνη. Από τις μέχρι τώρα επαφές που είχαν με δικηγόρους, η λύση της συνεργασίας φαίνεται να μην είναι και το ευκολότερο πράγμα. Απεναντίας, οι όροι που έχουν τεθεί με την υπογραφή της σύμβασης «δένουν χειροπόδαρα» την πλευρά Σαββίδη, που είναι αναγκασμένη να συνυπάρξει με το αφεντικό του Νέου Εψιλον. Ετσι η εκπομπή της Αννίτας Πάνια, που μεταδίδεται στις ώρες που έχει εξασφαλίσει ο κ. Βρυώνης, θα εξακολουθήσει να προβάλλεται, παρά την αντίθετη γνώμη των ανθρώπων του Open. Η μόνη περίπτωση για να σπάσει το συμβόλαιο είναι να βάλει (ξανά) βαθιά στο χέρι στην τσέπη ο κ. Σαββίδης, αποζημιώνοντας με γενναίο τρόπο τον συνεργάτη του. Με δεδομένο ότι ο τζίρος που
κάνει στις δέκα ώρες τηλεοπτικού προγράμματος η εταιρεία του Βρυώνη είναι τεράστιος, άλλο τόσο τεράστια θα είναι και η αποζημίωση που θα απαιτηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στο κανάλι του Ιβάν εξακολουθεί να είναι αδιέξοδη, αφού, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, παρά την αύξηση της θεαματικότητας, δεν έχει προσελκύσει διαφημιστικά έσοδα ικανά να περιορίσουν τη δυσθεώρητη τρύπα που έχει ανοίξει στο ταμεία της Dimera η λειτουργία του Open.

Ε.Τ.Ι.Τ.Α: Στο πλευρό των εργαζόμενων τεχνικών του OPEN

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε.Τ.Ι.Τ.Α, με την οποία στηρίζει την προσπάθεια και τον αγώνα των εργαζόμενων τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού του OPEN.Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων τεχνικών του OPEN, σημειώνοντας πως η συνέλευση των εργαζομένων, απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας για όποια μισθολογική αναπροπροσαρμογή, επιμένοντας στην τήρηση των όρων της Διαιτησίας. Στην ανακοίνωσή της, η Ε.Τ.Ι.Τ.Α, τονίζει πως οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα, καθώς  τα αιτήματα τους για να ισχύουν για αυτούς οι συνθήκες και οι όροι εργασίας που ισχύουν για όλους, καθυστερούν και δεν εφαρμόζονται.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση: 

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων τεχνικών του OPEN. Η συνέλευση απέρριψε την πρόταση της εργοδοσίας για την όποια μισθολογική αναπροσαρμογή, επιμένοντας στο αρχικό και κύριο αίτημα που δεν είναι άλλο από την απαρέγκλιτη τήρηση των μισθολογικών και θεσμικών όρων της τελευταίας Δ.Α. του ΟΜΕΔ. Η Διοίκηση του σταθμού πρέπει να καταλάβει ότι για τους τεχνικούς του σταθμού, δεν τίθεται τόσο το θέμα της αναπροσαρμογής μισθών με την όποια αύξηση αλλά το μείζον ζήτημα είναι να ισχύουν και γι αυτούς, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας που ισχύουν και στους συναδέλφους των άλλων καναλιών. Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί στη Διοίκηση εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά ως τώρα δεν είχαμε τίποτα άλλο από καθυστερήσεις και αναβολές. Γι αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι τεχνικοί του OPEN αποφάσισαν το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων από την επόμενη εβδομάδα με τα εξής αιτήματα: Τήρηση κατ’ ελάχιστον των οικονομικών και θεσμικών όρων της τελευταίας Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Συνάδελφοι. Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα
.

Ερχεται μεγάλο Deal στον χώρο των Media

Κάτω από άκρα μυστικότητα εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα σε μεγάλο εκδοτικό όμιλο και πασίγνωστο επιχειρηματία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι  συζητήσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση και δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για την πολύ μεγάλη εκδοτική επιχείρηση, βάζοντας  τις βάσεις για εκτίναξη της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα. Για την Ιστορία και μόνο, αξίζει να αναφερθεί ότι ο αγοραστής δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη με τα media, γεγονός που καταδεικνύει ντη διάθεση κάποιων να επενδύσουν στον πολύπαθο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Ανεξάρτητα, όμως, απ’ αυτό, η οικονομική επιφάνεια του εν λόγω επιχειρηματία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την προς αγορά επιχείρηση.

Γκρίνιες και χαμηλές πτήσεις για τη διοίκηση Ζούλα στην ΕΡΤ

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν αρχίσει οι γκρίνιες σχετικά με το παραγόμενο αποτέλεσμα, κυρίως σε επίπεδο δημοσιογραφικού προϊόντος, της εποχής Ζούλα. Το γεγονός ότι ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού παρέλαβε τα ηνία της δημόσιας τηλεόρασης από μια πλήρως απαξιωμένη διοίκηση φαίνεται ότι δεν αποτελεί άλλοθι για το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν ζήλεψε την τηλεόραση της Ακριβοπούλου, του Καψώχα, του Κοτρώτσου και των λοιπών επιλογών του Νίκου Παππά.  Το ζητούμενο από την πρώτη κιόλας στιγμή που επελέγη ο κ. Ζούλας, ήταν να συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα που, εκτός από τον σεβασμό στη δημόσια τηλεόραση, θα είναι και ανταγωνιστικό σε σχέση με την ιδιωτική τηλεόραση. Μέχρι στιγμής και κατά κοινή παραδοχή έχει επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, αφού πλέον οι επιλογές των συναδέλφων δεν παραπέμπουν ούτε σε κομματικά γραφεία ούτε σε παρακμιακές εφημερίδες. Εκείνο που παραμένει ζητούμενο είναι ο δεύτερος στόχος, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς τηλεθέασης. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο,όσο και να το θέλει ο κ. Ζούλας, να διατηρηθεί η εκπομπή της Ολγας Τρέμη, με τα σημερινά ποσοστά. Πέραν, όμως, όλων των άλλων, το Μαξίμου φαίνεται να χρεώνει και έλλειψη εμπειρίας στον διευθυντή της δημόσιας τηλεόρασης, επισημαίνοντας την αδυναμία του να ανταποκριθεί ακόμα και στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχεται.

Κίνδυνος για την ΕΡΤ…

Σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το σχέδιο της μετάδοσης των προγραμμάτων της ΕΡΤ κυρίως μέσω internet και της εγκατάλειψης της προσπάθειας κάλυψης όλου του δικτύου με το σύστημα επίγειων πομπών. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να αμφισβητηθεί η υποχρέωση καταβολής του ανταποδοτικού τέλους από τους πολίτες, καθώς η ΕΡΤ θα λαμβάνει χρήματα για να παρουσιάζει το περιεχόμενό της κυρίως στο internet.

Σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας δείχνει το ΕΣΡ

Αυξημένες αρμοδιότητες προβλέπει για την Ανεξάρτητη Αρχή η Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, το ΕΣΡ, υπό τη σημερινή του σύνθεση, δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος των αλλαγών και ειδικότερα των τεχνολογικών εξελίξεων με τις νέες μορφές τηλεόρασης, όπως το Netflix. Η ραδιοτηλεοπτική αρχή δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στη νομοθεσία του 2007 για το αν ένας ραδιοφωνικός σταθμός είναι ενημερωτικός ή όχι, όταν το ζήτημα στην ΕΕ είναι η διείσδυση των υπηρεσιών streaming. Το ΕΣΡ δεν διαθέτει σε όλες τις βαθμίδες τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να αντιληφθούν το βάρος των τεχνολογικών εξελίξεων. Το ΕΣΡ δείχνει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Ο θάνατος του αντιπροέδρου της αρχής Ροδόλφου Μορώνη, του μοναδικού που γνώριζε σε βάθος τα ζητήματα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, σταμάτησε τις περισσότερες από τις εσωτερικές διαδικασίες και συνέπεσε με την αλλαγή της διακυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ΕΣΡ δεν έχει συντάξει ακόμη την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2018, ούτε για το 2019. Ομοίως δεν έχει παρουσιάσει τις Εκθέσεις Πολιτικής Πολυφωνίας για τα αυτά τα δύο χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο έτος ήταν εκλογική χρονιά, με τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις. Το δε αρχείο των προηγούμενων αποφάσεων του ΕΣΡ αγνοείται. Μετά την αλλαγή της ιστοσελίδας της αρχής, που έγινε πριν από χρόνια, δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στις παλαιότερες αποφάσεις του ΕΣΡ. Ευθύνες όμως έχει και το Κοινοβούλιο. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν έχει καλέσει μέχρι στιγμής για ακρόαση την αρχή, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επιπλέον, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υπό τον Κωνσταντίνο Τασούλα, θα έπρεπε να έχει ορίσει τα δύο νέα μέλη της αρχής, για να καλυφθούν οι θέσεις του εκλιπόντος δημοσιογράφου Ροδόλφου Μορώνη και της νομικού Δήμητρας Παπαδοπούλου.

Ζητούν τριμερή για τον ΕΔΟΕΑΠ

Τρία σχεδόν χρόνια μετά τον μεγάλο συμβιβασμό των συνδικαλιστικών σωματείων για την κατάργηση του αγγελιοσήμου και τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ από Οργανισμό Ασφάλισης και Αλληλεγγύης σε Ταμείο όλων των ΜΜΕ, με τη συμμετοχή στη διοίκηση των εργοδοτών ιδιοκτητών τηλεόρασης, οι συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν ζητούν τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Το αίτημα προς τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μόλις πρόσφατα τάχθηκε έμμεσα εναντίον της εισφοράς 2% για το Ταμείο των ΜΜΕ, εστάλη από την ΕΠΗΕΑ, την Ένωση που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συμφωνία με τους καναλάρχες. Στην επιστολή σημειώνεται πως η ψήφιση του ν. 4498/2017, με τον οποίο επανασυστάθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ, «ήταν το αποτέλεσμα αλλεπάλληλων τριμερών διαβουλεύσεων υπό την αιγίδα του προκατόχου σας στο υπουργείο αρμοδίου υπουργού κ. Πετρόπουλου και συμμετείχαν άπασες οι υφιστάμενες στον κλάδο των ΜΜΕ Ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών». Όπως αναφέρει όμως, το μέλλον του Ταμείου υπονομεύεται από τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί από εργοδοτικές οργανώσεις και οι οποίες θα εκδικαστούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις, καθώς η μάχη στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Επιπλέον, με επίκεντρο τον ΕΔΟΕΑΠ, διεξάγεται και η παρασκηνιακή διαμάχη ανάμεσα στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και βρίσκονται σε δύο παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Για το αίτημα έχει ενημερωθεί και η Ένωση Συντακτών, η πλειοψηφία της οποίας στο ΔΣ στηρίζει μια νέα διαβούλευση με τον υπουργό Εργασίας για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Κανένας ραδιοφωνικός σταθμός με άδεια!

Σε κενό λειτουργίας οι ραδιοφωνικοί σταθμοί! Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς εκπέμπουν χωρίς άδειες, εξαιτίας της επιλογής της Πολιτείας να μην προκηρύξει νέες, αν και υφίσταται το νομικό καθεστώς τόσο για την αναλογική όσο και για την ψηφιακή εποχή. Οι τελευταίες άδειες λειτουργίας στον Νομό Αττικής έληξαν πριν από 13 χρόνια και έκτοτε δεν έχουν χορηγηθεί νέες. Αυτό δημιουργεί σοβαρές συνέπειες για την ομαλή τους λειτουργίας, από τη στιγμή που η διοίκηση δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία. Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, συνίσταται κατάληψη επί των δημοσίων συχνοτήτων, η οποία δεν επιτρέπει τη διεκδίκηση μίας άδειας από όσους θέλουν. Είναι η ίδια απόφαση που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στη (μερική) αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αντιδράσεις για την πώληση της «Μακεδονίας»

Πριν από μερικές ημέρες, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της «Μακεδονίας», για πρώτη φορά ετέθη επί τάπητος το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών που κατέχουν επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος. Ο βασικός λόγος που προέκυψε η συγκεκριμένη σκέψη είχε να κάνει με το γεγονός ότι η νεφημερίδα δεν πέτυχε τα προσδοκώμενα. Απεναντίας και από ντη στιγμή που θα αποφασιστεί η συνέχιση κυκλοφορίας του φύλλου, απαιτούνται αρκετά χρήματα που προφανώς είτε δεν υπάρχουν είτε δεν είναι διατεθειμένοι να τα ρίξουν οι υπάρχοντες μέτοχοι. Φυσικά, υπάρχουν δύο που διαφωνούν με τη λογική της πώλησης και αυτοί δεν άλλοι από τον Μιχάλη Αλεξανδρή και τον Λεωνίδα Φάκα, που προφανώς πιστεύουν ότι νυπάρχουν ακόμη προοπτικές για την εφημερίδα. Το βέτο των δύο μπορεί να δείχνει και τον δρόμο για την επόμενη μέρα.

Ξεκινούν οι αλλαγές στον Alpha

Το κύμα των αλλαγών στις γενικές διευθύνσεις του Alpha θα ξεκινήσει από την Κύπρο. Μετά το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά Sixomen LTD, μετόχου της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, στη Motor Oil. Μέχρι τότε ο Δημήτρης Κοντομηνάς έχει το δικαίωμα της επιλογής των γενικών διευθυντών στις τρεις ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες του Alpha. Στη συνέχεια θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στις επιτελικές θέσεις. Το πρόγραμμα θα περάσει στον έλεγχο της Άντζυς Ντρίβα, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στον ενημερωτικό τομέα. Εκεί ακούγεται το όνομα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, πρώην γενικού διευθυντή ειδήσεων του Mega.

Στο 17,5% ο ΑΝΤ1 τη βδομάδα 10-16 Φεβρουαρίου

Διατηρεί την πρώτη θέση ο ΑΝΤ1 διευρύνοντας τη διαφορά του από τους ανταγωνιστές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η Nielsen, ο σταθμός του Αμαρουσίου ήταν πρώτος με 17,5% τη βδομάδα 10-16 Φεβρουαρίου με δεύτερο τον ΣΚΑΪ με ποσοστό 15,5% και τρίτο το Star με 14%. Σταθερά τέταρτος ο Alpha  με 12.7% και ακολουθεί το Open με 7,4%, η ΕΡΤ1 με 5,2%, η ΕΡΤ2 με 1,8%, το Μακεδονία TV 1,7%, η ΕΡΤ3 με 1,4% και η ΕΡΤ Sports με 1,2%.

Συν 9.337 φύλλα…

Τονωτική κυκλοφοριακή ένεση την Κυριακή 26 Ιανουαρίου. Τη μεγαλύτερη αύξηση (7.877 φύλλα) είχε η «Καθημερινή». Η κυκλοφορία των κυριακάτικων ήταν 177.394 φύλλα έναντι 168.057 στις 19/1. Ο μέσος όρος του Δεκεμβρίου ήταν 164.054