Σφοδρές μάχες στην Ιντλίμπ: Τρεις Τούρκοι στρατιώτες και 17 τζιχαντιστές νεκροί

Λυσσαλέες μάχες εκτυλίσσονται στη Συρία και στην πόλη Σαρακέμπ, όπου καθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούν εκ νέου να πάρουν τον έλεγχο της πόλης, από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Οι πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε θέσεις των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή Ballion, στο Jabal al-Zawiya, στην ύπαιθρο της Ιντλίμπ. Το SOHR αναφέρει ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν σκοτωθεί, επιβεβαιώνοντας τρεις τουλάχιστον νεκρούς, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας λόγο για δύο νεκρούς Τρούρκους στρατιώτες.

Εκτός αυτών, 25 φιλοτούρκοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 17 τζιχαντιστές, ενώ από την πλευρά των δυνάμεων του Άσαντ, έχουν σκοτωθεί 36 στρατιώτες.

Επιπλέον, οι βίαιες μάχες έχουν ανανεωθεί κοντά στην πόλη Σαρακέμπ, ανάμεσα σε αντάρτες και τζιχαντιστές, αφενός, και δυνάμεις του καθεστώτος, αφετέρου, σε προσπάθεια των δυνάμεων του καθεστώτος να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης. Ενώ οι αντάρτες προσπάθησαν να προχωρήσουν κοντά στην πόλη, υποστηριζόμενοι από έντονη ρίψη πυραύλων από την πλευρά της Τουρκίας, κατάφεραν να προχωρήσουν μόνο στο Jobas και στο Dadikh, στα νότια της Σαρακέμπ, λέει το SOHR.

Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, κάτι που ωστόσο διέψευσε ρωσική στρατιωτική πηγή, ενώ τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιχείρηση για να καταλάβουν και πάλι την πόλη και πως διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις.

Η ανακατάληψη της Σαρακέμπ από τους αντάρτες, εάν επαληθευθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση του συριακού στρατού στην επίθεση που διεξάγει. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι σύροι αντάρτες είχαν χάσει τον έλεγχο αυτής της βορειοδυτικής πόλης, στην οποία διασταυρώνονται δύο κύριοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, μετά την επίθεση του συριακού στρατού για να θέσει υπό τον έλεγχό του την τελευταία ανταρτοκρατούμενη περιφέρεια της Συρίας έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου.

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ στρατιωτικό υλικό στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, πραγματοποιώντας επιδρομή στη γειτονική της χώρα για να υποστηρίξει τους αντάρτες εναντίον της επίθεσης που διεξάγουν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

“Η Σαρακέμπ απελευθερώθηκε πλήρως από τις συμμορίες του Άσαντ”, δήλωσε ο Νάτζι Μούσταφα, εκπρόσωπος ενός υποστηριζόμενου από την Τουρκία συνασπισμού ανταρτικών οργανώσεων, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Ωστόσο ρωσική στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το διέψευσε λέγοντας πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επιτυχώς επίθεση των ανταρτών στην πόλη.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν και πάλι τη Σαρακέμπ. “Διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις”, δήλωσε στο Ρόιτερ ο τούρκος αξιωματούχος.

Σε άλλο σημείο, όπως αναφέρει το SOHR, ο τουρκικός στρατός, έβαλε από το πρωί με πυραυλικά συστήματα εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών, στα χωριά Wardiya, Jabal Nayef, Saad al-Shahaba, Samouqa, Halissa και Hassiya, στον νότιο τομέα του Χαλεπίου, περιοχές που έχουν στον έλεγχό τους οι Κούρδοι του SDF.

Οι Τούρκοι στοχεύουν ρωσικά μαχητικά

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε σήμερα πως ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Η είδηση, που προέρχεται από τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, μεταδόθηκε την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών υποστήριξαν πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στο Ιντλίμπ.

“Τα δικά τους (τα συριακά) και τα ρωσικά αεροσκάφη σώζουν τις ζωές των συριακών δυνάμεων με την κυριολεκτική έννοια. Τα συριακά και ρωσικά μαχητικά έχουν σταματήσει επανειλημμένως, ξανά και ξανά, τους αντάρτες. Όμως ο ουρανός πάνω από το Ιντλίμπ είναι επίσης επικίνδυνος. Οι αντάρτες κι οι τούρκοι ειδικοί χρησιμοποιούν τώρα φορητά αντιεροπορικά συστήματα”, υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση του δικτύου από το Ιντλίμπ.

Στην ίδια ανταπόκριση τονίζεται πως τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη αναγκάσθηκαν να λάβουν αντίμετρα, μετά τις καταδρομικές επιδρομές τους εναντίον θέσεων των ανταρτών.