Μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησης για εκτόνωση της κρίσης στα νησιά. Φεύγουν τα ΜΑΤ, ξεκινά νέο γύρος διαλόγου

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ένα γύρο διαλόγου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά του Αιγαίου, αποσύροντας συγχρόνως σταδιακά τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο πρωθυπουργός μετά από συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη τον Στ. Πέτσα και άλλους αρμόδιους παράγοντες έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου σε Λέσβο και Χίο.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη και του δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου.

Τα όσα συνέβησαν όμως στα νησιά τα τελευταία  δύο 24ωρα πραγματικά είναι τραγικά. Χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, στην οποία οι κάτοικοι σε Χίο και Λέσβο απάντησαν επίσης βίαια. Άνδρες των ΜΑΤ εδάρησαν και σε ξενοδοχείο στη Χίο όπου είχαν καταλύσει, αλλά και στην Λέσβο στην περιοχή Διαβολόρεμα όπου οι κάτοικοι περικύκλωσαν τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Επίσης κάτοικοι έχουν περικυκλώσει στρατόπεδο εξω από τηξν πόλη της Μυτιλήνης όπου βρίσκονται διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει κηρυχθεί γενική απεργία, αφού σύσσωμη η τοπική κοινωνία αρνείται να αποδεχθεί την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας την αποσυμφόρηση. Στα νησιά αυτή την ώρα βρίσκονται στοιβαγμένοι 42.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Είναι  τόση η ένταση που επικρατεί λόγω των κυβερνητικών επιλογών, που οι εθνοφύλακες ήθελαν να παραδώσουν τα όπλα σε μια ένδειξη άρνησης να υπερασπιστούν την πατρίδα, την ώρα που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τόση βία κατά των κατοίκων των ακριτικών νησιών.