Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο

Ο Νίκος Δένδιας στην συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες δεν μπόρεσε να  πετύχει την μη ανάρτηση του Συμφώνου Λιβύης-Τουρκίας από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, αν και κ. Γκουτιέρες καθυστέρησε την ανάρτηση  όσο το επιτρέπουν οι κανονισμοί του ΟΗΕ.
Η Αθήνα με επιστολή της στον ΟΗΕ, εκφράζει τις αντιρρήσεις της στο Συμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Η πρέσβυς της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, σε επιστολή της προς τα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2020 για το «Κυπριακό Ζήτημα και το Δίκαιο της Θάλασσας», δηλώνει ότι η συμφωνία είναι παράνομη και τοι αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Αναφέρει μεταξύ αλλων ότι «Η τουρκική επιστολή (σ.σ. στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες – ανυπόστατη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης) μαζί με άλλες παράνομες και προκλητικές  τουρκικές ενέργειες στην ίδια θαλάσσια περιοχή, με πλήρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς και εκείνων άλλων γειτονικών χωρών, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες των ανυπόστατων θαλάσσιων οριοθετήσεων που σύναψε διμερώς με την ισλαμική λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ τον Νοέμβριο του 2019 και αναμένει την ανάρτησή τους από τον ΟΗΕ, μια κίνηση διαδικαστικού χαρακτήρα, η οποία ωστόσο είναι χαρακτηριστική της πειρατικής και έκνομης συμπεριφοράς της γείτονος.

«Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ανάρτηση/δημοσίευση των ανυπόστατων συντεταγμένων από την αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ δεν αποτελεί αυτομάτως και αποδοχή του «σύννομου» της εν λόγω οριοθέτησης εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Η ίδια η αρμόδια Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea / DOALOS) το υπογραμμίζει άλλωστε εμφατικά στην ιστοσελίδα της όπου διευκρινίζεται ότι: «Οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται και το υλικό που παρουσιάζεται σε αυτή την ιστοσελίδα δεν συνεπάγονται την έκφραση οιασδήποτε γνώμης εκ μέρους της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το νομικό καθεστώς οποιασδήποτε χώρας, περιοχής, πόλης ή περιοχής ή των αρχών της, ή σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων ή των ορίων. Η δημοσίευση πληροφοριών σε αυτή την ιστοσελίδα αναφορικά με τις εξελίξεις που σχετίζονται με το δίκαιο της θάλασσας όπως απορρέουν από τις ενέργειες και τις αποφάσεις των κρατών δεν συνεπάγεται την αναγνώριση από τα Ηνωμένα Εθνη της ισχύος/εγκυρότητας των εν λόγω ενεργειών και αποφάσεων».

Επιπλέον, συνεχίζει η Ελληνίδα διπλωμάτης, η επιστολή περιλαμβάνει έναν κατάλογο γεωγραφικών συντεταγμένων που καθορίζει τα εξωτερικά όρια των ισχυρισμών της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, αγνοώντας πλήρως τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Η Ελλάδα, τονίζεται, επιθυμεί να επαναλάβει ότι οι παραπάνω τουρκικές αξιώσεις αγνοούν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

επικαλούμενη το Δίκαιο της Θάλασσας, υπενθυμίζει ότι τα νησιά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα / αποκλειστική οικονομική ζώνη) ως άλλο χερσαίο έδαφος, ένας κανόνας που ορίζεται σαφώς στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αντικατοπτρίζει το εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως επιβεβαιώνεται από τη διεθνή νομολογία.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή πρακτική, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων συμφωνιών οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο.