Εκστρατεία συμφιλίωσης με τους νησιώτες ξεκινά η κυβέρνηση, εμμένοντας στην ίδια πολιτική

Προσπάθεια να ξεκινήσει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μετά την άγρια  σύγκρουση  που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ) ώστε να επιβληθεί η δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών-προσφύγων, καταβάλει τώρα ο πρωθυπουργός ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών.

Αν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική  υποσχέθηκε ότι πρώτα θα ξεκινήσει η αποσυμφόρηση «αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες». Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα  περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δημάρχους να προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και να υποβάλουν προτάσεις.
Στην συνέχεια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα τρία νησιά ξεκινώντας από την Σάμο, όπου δεν υπήρξαν βίαια γεγονότα.

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους των νησιών δεν παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, επειδή δεν υπήρξε πτήση από την Μυτιλήνη λόγω καιρικών συνθηκών. Είχε όμως προηγηθεί σκληρή κόντρα μετά από την απρεπή συμπεριφορά του κ. Μουτζούρη προς τον κ. Μητσοτάκη. Αν και αρχικώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί αν υπάρξει συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, στην συνέχεια και οι δύο πλευρές υπαναχώρησαν.

Πριν από την συνάντηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι έδωσε εντολή να αυξηθούν οι θαλάσσιες περιπολίες, ειδικά λόγω του κοροναϊού.  
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε επίσης εντολή να γίνονται έλεγχοι στους μετανάστες-πρόφυγες που ερχονται.

Ειπε ο κ. πρωθυπουργός: «Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.  Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».