Οξύνεται η αντιπαράθεση νησιωτών και κυβέρνησης- Πολεμικό κλίμα στα νησιά

Αντιμέτωπη με την πρώτη της μεγάλη κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ΝΔ συνολικά. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό  έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με την κυβέρνηση  όμως να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άλλο πρόβλημα. Την καθολική άρνηση των νησιωτικών κοινωνιών να δεχθούν την παραμονή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά τους, ακόμα και σε κλειστά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τα οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να κατασκευάσει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Παρα τις σκληρές αντιδράσεις των νησιωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται και με νέες διμοιρίες ΜΑΤ, προκειμένου να  κτιστούν τα νέα ΚΥΤ.

Στα νησιά η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν κηρύξει γενική απεργία, ενώ οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε Λέσβο και Χίο.


Συνεχίζονται όμως οι σύγκρουσες κατοίκων με τα ΜΑΤ. Επιασε φωτιά σε δασική έκταση της Λέσβου από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων από τα ΜΑΤ ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δύο τραυματισμένους διαδηλωτές. Στη Χίο οργισμένοι κάτοικοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο που διαμένουν αστυνομικοί στον Καρφά.

Κάλυψη από Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έδωσε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες, κάνοντας έκκληση «να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί η άγονη αντίδραση που δεν οδηγεί πουθενά γιατί είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές».

Ο πρωθυπουργός μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της 4ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι «Η πολιτική της χώρας στο ζήτημα αυτό άλλαξε…τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα. Είναι κάτι που μας επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία. Φυλάσσονται καλύτερα τα θαλάσσια σύνορα. Το νομικό πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και ευέλικτο».

Αναφερόμενος στα νησιά είπε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δεν βρέθηκε κοινός τόπος γι αυτό και τώρα «οι αποφάσεις υλοποιούνται… Ήδη από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλαιές προβληματικές εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και για όσους απορρίπτονται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης».
Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε τέλος «ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα: Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές τους οποίους πληρώνετε αδρά δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη σταματά στα νησιά και από εκεί ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

Τσίπρας: Υπερ της αποσυμφόρησης από πρόσφυγες και…ΜΑΤ

Έκκληση για την “απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά” και την “αναστολή των εργασιών για τη δημιουργία φυλακών” απευθύνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για “αδιέξοδη επιλογή αυταρχισμού και βίας”. Στη βάση αυτών των προϋποθέσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει “ετοιμότητα” να βάλει “πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι “έχει ξεχάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα”, ενώ “αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, που αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη”.


Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό”, σχολιάζει με τη δήλωσή του, ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι “οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε «μόνιμο πάρκινγκ ψυχών»”. “Ακριβώς δηλαδή αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε προεκλογικά και υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα αποτρέψει”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι “τότε, η Μόρια, παρά τις εξαιρετικά μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, είχε 5.000 και όχι 25.000 που έχει σήμερα”.