Δυνάμεις Χαφτάρ: Εξοντώσαμε Τούρκο διοικητή στη Λιβύη

Για “εξόντωση” Τούρκου αξιωματικού με διοικητική αρμοδιότητα στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη κάνουν λόγο οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, μέσω ανεπίσημου λογαριασμού τους στο Twitter.

Οι δυνάμεις του LNA τονίζουν χαρακτηριστικά: “Μακάρι να καεί στην κόλαση. Τούρκος διοικητής. Εξοντώθηκε από τον Λιβυκό Στρατό”.

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς και δυνάμεις του αντικαθεστωτικού Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από την Τουρκία, βρίσκονται στη Λιβύη προς ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) υπό τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

Ωστόσο η κυβέρνηση Σάρατζ, πλην της πρωτεύουσας Τρίπολης, ελέγχει μια στενή λωρίδα γης στα παράλια, ενώ περίπου το 90% του εδάφους της Λιβύης ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Τον τελευταίο στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θετικά τον αντιμετωπίζουν η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εξάρει στο παρελθόν “τις επιτυχίες” του στρατηγού ενάντια σε “τρομοκρατικές ομάδες”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, είχε παραδεχθεί χθες Τρίτη ότι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα “μάρτυρες”.