Ανοίγει ο ευρωπαϊκός δρόμος για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Αίρεται το γαλλικό βέτο-όπως όλα δείχνουν-  για την ευρωπαϊκή πορεία  Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, κάτι που χαιρέτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:  «Μετά την πετυχημένη σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, σήμερα αποφασίσαμε ότι συμφωνούμε στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς το γεγονός ότι, πλέον, στην διαπραγματευτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπαίνουν πάρα πολύ ψηλά οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι ένα σημείο το οποίο υποστηρίζουμε θερμά».

Η Γαλλία είχε μπλοκάρει την όλη διαδικασία προβάλλοντας ενστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η συζήτηση λοιπόν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έδειξε ότι η Γαλλία θα άρει το βέτο και μάλιστα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Απριλίου στην Βόρεια Μακεδονία.