Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Ανεξέλεγκτη έχει γίνει η κατάσταση στα τρία νησιά του βόρειου Αιγαίου, στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, όπου οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ζητούν πρωτίστως μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών. Η αποστολή δυνάμεων ΜΑΤ στα νησιά έριξε λάδι στη φωτιά με αποτέλεσμα και στα τρία νησιά να διεξάγονται μάχες μεταξύ κατοίκων και των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι μάχες ξεκίνησαν από τα λιμάνια για να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι Αύρες ρίψης νερού και τα μηχανήματα (μπουλντόζες, γκρέιτερ κλπ). ΟΙ Δήμοι έκλεισαν  τις εξόδους με απορριμματοφόρα, και τα ΜΑΤ έδωσαν την πρώτη μάχη για να αποβιβαστούν.  Οι καμπάνες κτυπούσαν όλη τη νύχτα καλώντας τους κατοίκους σε αντίσταση. Και η Περιφέρεια του «γαλάζιου» Κώστα Μουτζούρη όπως και οι Δήμοι καλούν σε γενική απεργία, ώστε να κλιμακωθεί η αντίδραση για την δημιουργία των νεών ΚΥΤ.

Τα ΜΑΤ  δίνουν μάχες σε χωριά και κάμπους κάνοντας χρήση χημικών και όλων των μέσων που διαθέτουν.

Οι κάτοικοι στήνουν οδοφράγματα στις περιοχές που πρόκειται να στηθούν τα νέα Κέντρα Υποδοχής . Στην Λέσβο στην περιοχή του Μανταμάδο και συγκεκριμένα στο Διαβολόρεμα ή στην Χίο στον δρόμο προς Βολισσό όπου και έχει επιταχθεί περιοχή  για το νέο ΚΥΤ.