Ράλι κρυπτονομισμάτων εν μέσω πανδημίας

Ο κορωνοϊός τρομάζει τις αγορές, την ώρα που Bitcoin και altcoins δείχνουν να ευδοκιμούν με κέρδη άνω του 50%. Υπάρχει πράγματι όμως συσχέτιση μεταξύ των δύο;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τις τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός δοκιμάζει τις αντοχές της Κίνας επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομία. Μεταφορές και αλυσίδες εφοδιασμού έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα, ενώ η κεντρική τράπεζα βάζει σε καραντίνα ακόμη και τα χαρτονομίσματα, με τους πολίτες να στρέφονται στις ψηφιακές συναλλαγές. Παράλληλα αμερικανικοί κολοσσοί με εργοστάσια και σημαντική έκθεση στην Κίνα, όπως η Apple, ανακοινώνουν πλήγμα στα κέρδη τριμήνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις χρηματαγορές.

Την ίδια ώρα, η άλλοτε αμφιλεγόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων, που αργά αλλά σταθερά εδραιώνεται στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, δείχνει να ευδοκιμεί εν μέσω του φόβου που προκαλεί η πανδημία. Τα δύο αυτά φαινόμενα μοιάζουν να συσχετίζονται, σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς. Άλλωστε το Bitcoin έχει χαρακτηριστεί ως «ψηφιακός χρυσός» καθώς αποθηκεύει χρηματική αξία (store of value), μια αντι-πρόταση πχ. στα ομόλογα, ασφαλή δηλαδή καταφύγια σε γεγονότα «μαύροι κύκνοι», όπως τρομοκρατική επίθεση ή ξέσπασμα πανδημίας.

Πράγματι, τον τελευταίο μήνα το Bitcoin και η παρέα του καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο, έχοντας ανακτήσει σημαντικό χαμένο έδαφος από τη μεγάλη πτώση του 2018. Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων κατάφερε έστω και για λίγο να ξανασπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 δολαρίων, προτού διορθώσει. Ωστόσο τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν τα λεγόμενα altcoins, όπως XRP και DASH, με το Ethereum να ηγείται της ανόδου με μηνιαία κέρδη πάνω από 60%.

Επομένως έχουμε ταυτόχρονη έξαρση ενός ιού και μιας εναλλακτικής μορφής επενδύσεων που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο. Υπάρχει όμως πραγματικά συσχέτιση μεταξύ των δύο γεγονότων; Ορισμένοι ειδικοί της αγοράς δε βλέπουν αιτιότητα. Μεταξύ αυτών ο Mati Greenspan, ιδρυτής της Quantum Economics, ο οποίος δηλώνει πως απλώς διανύουμε πλέον «alt season», δηλαδή περίοδο ευφορίας για τα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα: “Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε alt season και αυτό γενικά μας δείχνει πως ο κόσμος είναι πρόθυμος να ρισκάρει εφόσον του περισσεύουν λίγα χρήματα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα γενικότερο «risk-on» επενδυτικό συναίσθημα  και αυτό είναι που κινεί και αγορά κρυπτονομισμάτων και όχι τάση φυγής προς ασφαλή καταφύγια λόγω κορωνοϊού. Δε νομίζω ότι κανένας στην Κίνα σκέφτεται αυτή τη στιγμή «οκ, πεθαίνει κόσμος εδώ πέρα, ας πάω να αγοράσω Bitcoin».”

Πράγματι, παρά την όποια οικονομική αποσταθεροποίηση λόγω κορωνοϊού, η εικόνα στα διεθνή ταμπλό φανερώνει πως υπάρχει μια γενικευμένη διάθεση για ρίσκο, αφού οι αμερικανικές μετοχές και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα από Apple καταρρίπτουν αλλεπάλληλα ρεκόρ, με τον S&P στις 3.400 μονάδες. Το αν είναι παραφουσκωμένες και τι είναι αυτό που τις ωθεί (διότι άπαξ και αρχίσει η κατρακύλα δε θα σταματά) είναι μια άλλη ιστορία… όπως και το ότι τα ασφαλή καταφύγια καταγράφουν κέρδη. Όπως είχαμε αναφέρει από καιρό, έπειτα από χρόνια «καταπίεσης» των τιμών (suppression) έχει έρθει και πάλι η ώρα των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, ασήμι, παλλάδιο) εν μέσω οιωνών παγκόσμιας ύφεσης αλλά και ενός γενικότερα μεταβαλλόμενου σκηνικού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την απειλούμενη κυριαρχία του δολαρίου. Το 2020 είναι η χρονιά που πολλές κεντρικές τράπεζες θα στραφούν στα ψηφιακά κεντρικά νομίσματα (CBDC) και σε όλα αυτά μπορείτε πράγματι να είστε σίγουροι πως υπάρχει συσχέτιση με τα κρυπτονομίσματα…

Μια χούφτα Κινέζοι ελέγχουν το Bitcoin;

Αν υπάρχει ένας άμεσος τρόπος που ο κορωνοϊός θα μπορούσε ρεαλιστικά να επηρεάσει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, αυτός θα ήταν μέσα από τις εγκαταστάσεις ή αλλιώς «φάρμες εξόρυξης» (mining) Bitcoin, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρίσκεται στην Κίνα. Μάλιστα υπολογίζεται πως το 65-70% του Bitcoin εξορύσσεται εκεί, δίνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο μονοπώλιο στους Κινέζους. Αυτός είναι και ο λόγος που για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος) το κατά τα άλλα «ιερό» Bitcoin δεν είναι και τόσο decentralized (αποκεντρωμένο) όσο θέλει να παρουσιάζεται, αφού εξουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό από μια «χούφτα» miners. Και η αποκέντρωση αποτελεί θεμελιώδη ιδιότητα του «πατέρα» των κρυπτονομισμάτων – πάνω στο decentralization βασίστηκε άλλωστε το όραμα του δημιουργού του, Σατόσι Νακαμότο!

Συγκριτικά, το φιλο-τραπεζικό XRP που έχει πολεμηθεί όσο κανένα άλλο altcoin από την ίδια την κρυπτο-κοινότητα, δεν εξορύσσεται όπως τα παραδοσιακά crypto, αλλά έχει ήδη εκδοθεί (100 δις. από αυτά) από ιδιωτική εταιρεία, την Ripple, γεγονός που για τους σκληροπυρηνικούς… μπίτκοινερς του δίνει το «στίγμα» του centralized (συγκεντρωτικό). Όμως η ίδια η Ripple δεν κατέχει ούτε το 20% από τα XRP που βρίσκονται σε κυκλοφορία, και επομένως δεν έχει τον έλεγχό του! Τελικά ποιο είναι πιο centralized, το «αναρχικό» Bitcoin που όμως χειραγωγείται από μερικούς Κινέζους, ή το… καπιταλιστικό προϊόν μιας ιδιωτικής εταιρείας, που όμως δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο πάνω του;

Για την ιστορία, η γοητευτικά αναρχική ιδέα ενός παγκόσμιου νομίσματος από το λαό για το λαό, που δεν υπακούει σε σύνορα ή ελεγκτικές αρχές (όπως τράπεζες και κυβερνήσεις που μας έσυραν και θα μας σέρνουν μέσα σε κρίσεις), ήταν αυτή που ενέπνευσε τον γραφών να μάχεται μέσα από άρθρα για αυτό που πιστεύει πως είναι η εξέλιξη του χρήματος, που τον έκανε κατά κάποιο τρόπο να «ερωτευθεί». Βλέποντας όμως την πορεία που ακολούθησε το Bitcoin, δε μπορεί παρά να την παρομοιάσει με αυτή ενός κομμουνιστικού καθεστώτος που ξεκίνησε (στη θεωρία) όμορφα, και κατέληξε με όλη την εξουσία συγκεντρωμένη σε ένα μόλις άτομο… Ίσως το πιο «φιλελεύθερο» (αναρχοκαπιταλιστικό θα έλεγε κανείς) XRP ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα να είναι αυτό που τελικά θα εκπληρώσει το όραμα του Σατόσι, οδηγώντας πραγματικά το χρήμα, και τον πολιτισμό μας, ένα βήμα παραπέρα.

Πίσω στις φάρμες εξόρυξης, το δίκτυο επεξεργαστικής ισχύος (network hash rate) του Bitcoin δουλεύει στο φουλ, καλύτερα από ποτέ ίσως, σύμφωνα με το Blockchain.com. Επομένως το «χτύπημα» του κορωνοϊού στις κινεζικές εγκαταστάσεις δε φαίνεται να επηρέασε την αγορά. Σύμφωνα με τον Greenspan, άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που τροφοδοτούν την τρέχουσα άνοδο. Για παράδειγμα το επερχόμενο halving το Μάιο που θα «κόψει» στο μισό την ανταμοιβή των miners από το κάθε Bitcoin block, γεγονός που πρακτικά θα αυξήσει τη σπανιότητα (scarcity) του νομίσματος, και άρα την τιμή του. Επιπλέον ρόλο παίζουν τα γεωπολιτικά (βλέπε Μέση Ανατολή), αλλά και η ψηφιακή στροφή που πραγματοποιούν οι κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με το φαινόμενο του παγκόσμιου υπερπληθωρισμού, ο οποίος αν επεκταθεί θα φέρει ακόμη περισσότερο χρήμα στα εκ φύσεως αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα.

Ο Greenspan καταλήγει πως ο κορωνοϊός αποκλείεται να πυροδότησε την τελευταία άνοδο, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει ο καταλύτης που στο μέλλον θα «ανάψει» το παγκόσμιο κοκτέιλ οικονομικής επιβράδυνσης, φουσκωμένων χρηματαγορών, πληθωρισμού κλπ, το οποίο με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει το επόμενο κρυπτο-ράλι.