Χαφτάρ : Εκεχειρία μόνο αν φύγουν οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη

Bασική προϋπόθεση για να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη είναι να «αποχωρήσουν από τη χώρα τα τουρκικά στρατεύματα και οι μισθοφόροι» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως μόνο με την απόσυρση των μισθοφόρων και των τουρκικών δυνάμεων θα γινόταν κατάπαυση του πυρός, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες της Γενεύης με εντολή της Τουρκίας και του Κατάρ.

«Ο Σάρατζ λαμβάνει εντολές από την Άγκυρα και τη Ντόχα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα με αυτό. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αποχωρήσει η GNA από τις συνομιλίες της Γενεύης», δήλωσε ο Χαφτάρ.

Ο διοικητής του LNA πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Σάρατζ εξαρτάται από τρομοκρατικές ομάδες στη Λιβύη, καθώς και στην Τουρκία και το Κατάρ.

«Η Άγκυρα και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης χρησιμοποίησαν την προσωρινή εκεχειρία για να αναπτύξουν νέα στρατεύματα και μισθοφόρους από τη Συρία» ανέφερε ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι δηλώσεις του Χαλίφα Χαφτάρ έρχονται εν μέσω μίας περιόδου όπου οι δυνάμεις του στρατάρχη συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Τρίπολης κατά των τούρκικων δυνάμεων.

Μέσα μάλιστα σε μόνο μία μέρα ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατέρριψε δύο τουρκικά drone και βομβάρδισε ένα τουρκικό πλοίο με πολεμοφόδια.