Μουσταφά Ακιντζί: Η Άγκυρα δεν τον θέλει ξανά αρχηγό στο ψευδοκράτος

«Ουδέποτε εργάστηκε με ένα τόσο ανέντιμο πολιτικό όσο ο Ακιντζί» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου εκφράζοντας την οργή της Άγκυρας για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο 72χρονος Τουρκοκύπριος «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους, είναι ίσως ο τελευταίος Τουρκοκύπριος πολιτικός που υποστηρίζει μια λύση για το Κυπριακό η οποία θα ξαναενώσει έστω και χαλαρά το νησί.

Η αντιπαράθεση του Μουσταφά Ακιντζί με  το καθεστώς της Άγκυρας γίνεται πιο έντονη όσο πλησιάζουμε στις λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές στο ψευδοκράτος, της 26ης Απριλίου.

Το 2015, οι λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» διεξήχθηκαν στις 19 Απριλίου ο πρώτος γύρος και στις 26 Απριλίου ο δεύτερος και τελικός γύρος με νικητή τον Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 60,5% έναντι του ανθυποψηφίου του Ντερβίς Έρογλου.

Ο Ακιντζί αυτή τη φορά  δεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η Άγκυρα στηρίζει τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος εμφανίζεται αν προηγείται. Υποψήφιοι επίσης είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο Ερχάν Αρικλί και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο πληθυσμός στα κατεχόμενα δεν είναι πλέον ο ίδιος μετά από 45 χρόνια κατοχής, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι πλειοψηφία. Οι έποικοι είναι περισσότεροι. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί αν κρίνει τις εκλογές στο ψευδοκράτος.

Οι δημοσκοπήσεις

Με ποσοστό 35,2% προηγείται ο Ερσίν Τατάρ έναντι 29,3% του Ακιντζί και 17,4% του Ερχουρμάν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση η οποία παρουσιάστηκε στα κατεχόμενα για τις επικείμενες λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθυντής της «Gezici Research», Μουράτ Γκεζιντζί ανέφερε ότι η δημοσκόπηση έγινε στις 8, 9 και 10 Φεβρουαρίου 2020 σε δείγμα 4.428 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 35,2% των ερωτηθέντων επιλέγουν τον Τατάρ, το 29,3% τον Ακιντζί και το 17,4% τον Ερχουρμάν.

Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, το 38,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα νικήσει ο Τατάρ, το 31,8% ο Ακιντζί και το 13,1% ο Ερχουρμάν.

Σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο το 47,7% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν τον Τατάρ μεταξύ αυτού και του Ακιντζί ενώ το 42,2% θα ψηφίσει τον Ακιντζί και το 10,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο το 47,7% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν τον Τατάρ μεταξύ αυτού και του Ακιντζί ενώ το 42,2% θα ψηφίσει τον Ακιντζί και το 10,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σε ερώτηση τι αναμένουν από τον νικητή, το 77,9% θέλει να φροντίσει να εσωτερικά προβλήματα, το 61,6% τον θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, το 48,1% επιθυμεί να καταλαβαίνει οικονομικά, το 27,8% να δώσει σημασία στην προστασία της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων, το 16,8% θέλει να είναι σε αρμονία με την «κυβέρνηση», το 12,6% θέλει να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ, το 10,3% επιθυμεί να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα και το 7,3% να έχει καλές σχέσεις την Ελληνοκυπριακή πλευρά.