Δυο γραμμές στη ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά: Σε διαφορετική γραμμή ο Ν. Δένδιας με τον Θ. Ντόκο

Η δήλωση Δένδια ότι «η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για ανατολίτικο παζάρι» είναι σίγουρα μια ευθεία απάντηση στον Ερντογάν, αναδεικνύει όμως την διχογνωμία και τις αντιφάσεις μέσα στην  κυβερνητική παράταξη ακόμα και στην κυβέρνηση.

Η δήλωση Δένδια βρίσκεται σε απόσταση από την πρεμούρα  του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας Θάνου Ντόκου  για συνεκμετάλλευση ή και σε ότι αφορά τον ενδεχόμενο διάλογο και πολύ περισσότερο την ενδεχόμενη προσφυγή στη  Χάγη, που προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είμαστε διαχρονικά ανέτοιμη για ανατολίτικο παζάρι και ανέντιμο, καταχρηστικό συμβιβασμό» τόνισε ο κ. Δένδιας απαντώντας στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος επανήλθε με νέες απειλές, λέγοντας ότι όχι μόνο η Τουρκία θα στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης, αλλά αν χρειαστεί θα στείλουν και άλλα πλοία ενισχυτικά.

Στον αντίποδα λοιπόν των δηλώσεων Δένδια είχαμε όλες τις προηγούμενες βδομάδες δηλώσεις και του Θ. Ντόκου και της Ντ. Μπακογιάννη υπερ της συνεκμετάλλευσης και της προσφυγής στη Χάγη. Ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, τάχθηκε με την γραμμή ντόκου λέγοντας:  «Η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Οχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα».

Θυμίζουμε ότι για το σενάριο της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ο Θάνος Ντόκος είχε δηλώσει στον Φιλελεύθερο της Κύπρου: «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» .