Ο προκλητικός τούρκος πρέσβης Μπουράκ Εζεγκεργκιν

Εξαιρετικά προκλητικός αν όχι  απειλητικός εμφανίστηκε ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Μπουράκ Εζεγκεργκιν στην ημερίδα που οργάνωση το Δίκτυο Μεταρρύθμισης της Άννας Διαμαντοπούλου , με ομιλητές εκτός από τούρκο διπλωμάτη τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρυ Παϊατ, τον ισραηλινό  πρέσβη Γιόσι Αμράνι και τον γενικό διευθυντή  Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Κυριάκο Λουκάκη.

Ο τούρκος διπλωμάτης είπε ότι για να υπάρχει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή  πρέπει αν είναι ξεκάθαροι οι όροι. Πρέπει να είναι  ξεκάθαρες οι θαλάσσιες ζώνες και οι αεροδιάδρομοι στην περιοχή και ότι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων δεν μπορεί να γίνει «στη βάση ανέντιμων συμπεριφορών και τετελεσμένων» .

Η Τουρκία δεν αποδέχεται  «μια νοητή ζώνη που δεν έχει οροθετηθεί» και ότι «τα δικαιώματα δεν μπορούν να πέσουν από τον ουρανό».

Όποιος επιδιώξει να αξιοποιήσει τον πλούτο της περιοχής υπό τους παραπάνω όρους «θα μείνει με άδεια χέρια».  Δεν πρέπει να πρυτανεύσει η ξεροκεφαλιά, πρέπει να δούμε την συνεργασία και πέρα από συνέργειες όπως αυτή του 3+1 (σς Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής δεν περιορίζεται μόνο στους αγωγούς φυσικού αερίου  ή «σε νομιμοποιημένα συμφέροντα»

Ο τούρκος πρέσβης είπε ότι η συνεργασία μπορεί να προκύψει στη βάση συμπεριληπτικών μηχανισμών. Τόνισε ότι η Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή (ιστορική, πολιτιστική , οικονομική κλπ) και έχει ακτογραμμή 2 χιλιάδων χιλιομέτρων. Ο κ. Μπουράκ Εζεγκεργκιν δεν παρέλειψε να επικρίνει το Ισραήλ για την στάση τους το παλαιστινιακό.

Ο αμερικάνος πρέσβης κ. Παίατ  αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, μίλησε για την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ κα την Κύπρο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα πέρασμα αγωγών πλέον. Κατέληξε όμως ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση χωρίς αποκλεισμούς . Εξήρε τον ρόλο του πρώην υπουργού Άμυνας και αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη.  Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία και την θέλει στους κόλπους του και ότι  πρέπει όλοι να συνδράμουν σ αυτή την προσπάθεια.

Εξαιρετικά ευθύς ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτά όλα τα αιτήματα, ότι η ισορροπία και η σταθερότητα στηρίζεται στη βάση της αποδοχής των δικαιωμάτων  των ξεχωριστών χωρών, ασκώντας κριτική ιδιαίτερα στην Ευρώπη για τη ν στάση της στο παλαιστινιακό. Ο κ. Αμράνι ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει αισθητή την παρουσία της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σχέσεις της Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο δεν ενοχλούν το Ισραήλ. Ήταν χαρακτηριστική η επισήμανση του ότι «Η Ελλάδα πρέπει να ξαναδεί την εξωτερική της πολιτική».  Και ο ισραηλινός πρέσβης είπε ότι  η συνεργασία πρέπει να γίνει στη βάση της συμπεριληπτικότητας.

Ο πρέσβης κ Λουκάκης είπε ότι η Ελλάδα θέλει την συνεργασία και τον διάλογο, ζητά όμως απ όλους τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα , στην παραβατικότητα στο Αιγαίο στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της. Είπε τέλος  ότι η Ελλάδα επιθυμεί  την συνεργασία στη βάση συνεταιρισμών χωρίς αποκλεισμούς.