Φήμες για απόπειρα νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία – 700 συλλήψεις γκιουλενιστών – «Βράζει» ο τουρκικός Τύπος

Οργιάζουν οι φήμες για απόπειρα νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας. Σε μια κατά παραγγελία έκθεση ενός think tank, με χορηγούς το Πεντάγωνο και τη CIA, διατυπώνεται με άθλιο τρόπο το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος δήθεν εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στα μεσαία κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων», ο αρχηγός του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη Δημοκρατία».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δύο πολιτικών προέκυψαν ως απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, στο περιθώριο εκδηλώσεων των κομμάτων τους και με αφορμή μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Rand Corporation, στα τέλη Ιανουαρίου. Η έκθεση αυτή περιέγραφε διάφορα πιθανά σενάρια για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Δύση, τα οποία ένας πολιτικός αναλυτής είδε σαν «προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μέσα στο 2020».

Ο τουρκικός Τύπος, πάντως, έχει πάρει στα σοβαρά την απειλή αυτή και κάποιοι αρθρογράφοι δεν μασούν τα λόγια τους, υποστηρίζοντας ότι ένα πραξικόπημα είναι στα σκαριά.

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Sabah», έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος» έγραψε μεταξύ άλλων. Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, μάλλον έχουν πάρει στα σοβαρά όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσαν σήμερα Τρίτη εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία. Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο.