Επιστολή διαμαρτυρίας Δένδια σε Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εγείρει η Αθήνα, με Επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον Γερμανό ομόλογο του Χάϊκο Μάας. «Το θέμα αυτό για μας δεν έχει κλείσει», λέει ο κ. Δένδιας.

Η Επιστολή του χαρακτηρίζεται επιστολή διαμαρτυρίας, λόγω της άρνησης της γερμανικής κυβέρνησης, να συζητήσει το ζήτημα με την ελληνική , μετά και από την απόφαση της Ελληνικής Βουλής της 17ης Απριλίου του 2019. 

 Τον περασμένο Απρίλιο με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το Ψήφισμα στην συνέχεια διαβιβάστηκε στην Γερμανική Βουλή, ο πρόεδρος της οποίας Β. Σόιμπλε απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση, γιατί το  θέμα «έχει λήξει».
Η Επιστολή Διαμαρτυρίας του Ν. Δένδια επαναφέρει λοιπόν το όλο θέμα.

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι η κίνηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που το Βερολίνο αδιαφορεί πλήρως για την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Η μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Διάσκεψη  του Βερολίνου για τη Λιβύη, με ευθύνη της καγκελαρίας, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.  Εμφανής είναι και η συνεργασία της Γερμανίας  με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.