Μεταναστευτικό: “Στα κάγκελα” οι κάτοικοι στα νησιά για τις επιτάξεις ακινήτων και άλλων χώρων

Να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά και να δείξει αποφασιστικότητα ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού επιχειρεί η κυβέρνηση με την επίταξη ακινήτων και άλλων χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και κατοίκους – συμπεριλαμβανομένων και «γαλάζιων» στελεχών – η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην εφαρμογή του σχεδίου της, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο, το οποίο, παρ’ ότι όλοι θεωρούν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αμφισβητείται για το αν και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό, με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί εδώ και αρκετές ημέρες και ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωσή τους, ύστερα και από τη σύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και η επίταξη, η οποία θεωρείται μια ολίγον τι «επιθετική» κίνηση, δικαιολογείται από την κυβέρνηση ως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας τάξης και υγείας, αφού από το Μαξίμου μεταδίδεται πως προηγήθηκε ανοιχτός διάλογος με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς δίχως να υπάρξει συμφωνία, οπότε η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ήδη οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων και φορέων είναι μεγάλες, τόσο σε όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση δίπλα στα σπίτια τους, όσο και για το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται στη μεταφορά τουλάχιστον των μισών αλλοδαπών στην ηπειρωτική χώρα και στη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά, για τους υπόλοιπους, με παράλληλη επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασυλίας.

Οι κάτοικοι των νησιών και οι φορείς αρνούνται την κατασκευή των κλειστών δομών και ζητούν από την κυβέρνηση την αποσυμφόρηση και τη μεταφορά των καταυλισμών.

Χαρακτηριστικά της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί, είναι τα επεισόδια που προκλήθηκαν πριν από λίγα 24ωρα μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών. Η αστυνομία ταυτοποίησε 14 αλλοδαπούς που συμμετείχαν στις ταραχές της Μόριας, για τους οποπιους σχηματίστηκε δικογραφία.

Η σχετική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης περιλαμβάνει κατηγορίες για τα αδικήματα της στάσης, της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, του εμπρησμού, καθώς και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Αντιδράσεις στα νησιά για το σχέδιο της Κυβέρνησης

Εξαπίνης έπιασε τα νησιά του Αιγαίου η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για επίταξη χώρων, με στόχο τη δημιουργία κλειστών δομών, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.

Ο κ. Μουτζούρης χαρακτηρίζει «έκπληξη» την απόφαση, ενώ εκτιμά «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα».

Την ερχόμενη Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις νέες δομές στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Η κοινωνία θα αντιδράσει»

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Μουτζούρης.

«Απαράδεκτη η απόφαση»

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, χώρων και εκτάσεων για τη δημιουργιά κλειστών κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, με την ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι χώροι που επιτάσσονται είναι οι εξής:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς αλλά και το αίτημα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πώς θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι στις δομές αυτές θα διαμένουν:

– πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου,
– δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και,
– τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Σημειώνεται, τέλος, ότι εν όψει και της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και τις σχετικής πρότασης που ήδη έχει διατυπωθεί από τη Γερμανία – με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα – η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Η αρχή δεν αποκλείεται να γίνει από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το ζήτημα όπως ακριβώς είχε κάνει στην αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ζητώντας τότε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξετάσουν ακόμη κι ένα plan B εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.