To The Point

Εμφύλιος ξέσπασε ανάμεσα σε αντίπαλα συμφέροντα για μεγάλες συμβάσεις του δημοσίου.

Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί και στην κυβέρνηση όπου έχουν διαμορφωθεί ισχυρά λόμπι που υποστηρίζουν διαφορετικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Όπως πληροφορούμαι εγκύρως, το Μαξίμου προκρίνει την κοινοπραξία Κινέζων – Γερμανών για το G5.

Αντίθετα δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και ένας ισχυρός επικοινωνιακός παράγοντας, πιέζουν αφόρητα προκειμένου να αναλάβει το μεγάλο αυτό έργο αμερικανική εταιρεία σε συνεργασία με την Ericsson.

Tα στοιχήματα πέφτουν βροχή για το που θα καθίσει η μπίλια, αλλά σας προτείνω να ποντάρετε όλα τα λεφτά στη λύση που προκρίνει η καγκελαρία.

****************************************

Ένα ακόμα μέτωπο το οποίο προκαλεί κραδασμούς στην κυβέρνηση είναι η μεγάλη σύμβαση εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ταυτότητες.

Κάποια κυβερνητικά συστήματα επιχειρούν να αβαντάρουν μια κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και η γαλλική «THALYS» γνωστή και από διάφορες περιπέτειες με εξοπλιστικά προγράμματα.

Ρόλο στο έργο μαζί με τους Γάλλους διεκδικεί και μια εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση του TETRA.

Η εν λόγω εταιρεία είχε γίνει έκπτωτη αλλά με απόφαση της κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές επανήλθε δριμύτερη, εισπράττοντας κάθε μήνα το κόστος συντήρησης του έργου.

Απέναντι στην κοινοπραξία με τη «ΤΗΑLYS» βρίσκονται δύο ακόμα όμιλοι ένας εκ των οποίων είναι αμερικανικών συμφερόντων και ο οποίος συνδέεται με ένα λόμπι που έχει ισχυρά ερείσματα σε παραδοσιακό συγκρότημα της Δεξιάς και εταιρεία επικοινωνίας, η οποία διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με το Μαξίμου.

Οι λομπίστες έχουν αρχίσει ήδη τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ένα περίεργο δημοσίευμα έκανε την εμφάνισή του σε ιστότοπο αφήνοντας υπαινιγμούς για σκανδαλώδεις συμβάσεις.

Μετά από παρεμβάσεις, το δημοσίευμα εξαφανίστηκε αλλά στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά αυτούς που το έστησαν.

Πάντως ο ένας επιχειρηματικός όμιλος έστειλε το μήνυμα εκεί που έπρεπε και τώρα αναμένεται το χτύπημα από τη δεύτερη κοινοπραξία.

Στο Μαξίμου επιχειρούν να ξορκίσουν τη σκανδαλολογία που αναγκαστικά θα προκαλέσει η σύγκρουση των διαπλεκόμενων συμφερόντων γι΄ αυτό έχουν αρχίσει από τώρα τις προειδοποιήσεις.

Με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος της σύμβασης για τις ταυτότητες είναι σίγουρο ότι στο παιχνίδι θα μπουν και άλλοι παράγοντες της διαπλοκής, διεκδικώντας ένα μερίδιο από την πίτα.

*********************************

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το πραξικόπημα των Βούτση, Σκουρλέτη και Φίλη που απαιτούν από τον Αλέξη Τσίπρα συνδιαχείριση του κόμματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν διάφορα παρατράγουδα.

Η φράξια των τριών απαίτησε μάλιστα να εκδοθεί ανακοίνωση πρωτοφανής στα χρονικά, με την οποία καταδικάζονται οι διαρροές προς συγκεκριμένο δημοσιογράφο.

**********************************

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να δρομολογήσει εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρα είναι αποδέκτης εισηγήσεων από στενούς του συνεργάτες που τον προτρέπουν να προκαλέσει ρήξη με την ομάδα των τριών κορυφαίων στελεχών που επιχειρούν να τον θέσουν σε ομηρία, επιβάλλοντας συνδιαχείριση στο κόμμα.

Πάντως ο εκφραστής της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίζεται ως αμέτοχος στον ιδιότυπο εμφύλιο ακολουθώντας τη στρατηγική της αποδυνάμωσης τόσο των προεδρικών όσο και της φράξιας των λεγόμενων συνδιαχειριστών.

***********************************

Στις αρχές του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης και θα δοθεί στη κυκλοφορία βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται για χρόνια οι πολίτες της συμπρωτεύουσας, που Μετρό ακούνε και Μετρό δεν βλέπουν.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γ. Καραγιάννης επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πορεία των έργων.

Ξεκίνησε από το αμαξοστάσιο στην Πυλαία και συνέχισε με τους σταθμούς Φλέμινγκ, Πανεπιστήμιο και Αγία Σοφία.

***********************************

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως, ότι στο υπουργείο Δημοσίων Έργων έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες το έργο κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού της Συκιάς καθώς και η εκτροπή του Αχελώου για την οποία έχουν διατεθεί μέχρι τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο είχε παγώσει με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και μάλιστα από το τμήμα στο οποίο προΐστατο η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

************************************

Δικαιολογημένα πανηγυρίζουν στην ALPHA BANK μετά την τεράστια επιτυχία του Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με επιτόκιο 4,25% όταν οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες δανείστηκαν με επιτόκια 8,5% και 9,1%.