Διαμαρτυρία της Αθήνας στα Σκόπια για παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με διαμαρτυρία της ελληνικής πρεσβείας στην Βόρεια Μακεδονία αντέδρασε η Αθήνα στην απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής,  Ρασέλα Μιζράχι να επαναφέρει στο υπουργείο της, πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”). Η ενέργεια της δημιούργησε ένταση και στο εσωτερικό της χώραςΟ ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού Μιζράχι, η οποία ανήκει στο εθνικιστικό VMRO, έγινε προς αγρα ψήφων, ενόψει των εκλογών της 12ης Απριλίου. Το VMRO, αναμένεται ότι θα σηκώσει ακόμα περισσότερο τους εθνικιστικούς τόνους, στην προεκλογική περίοδο, αν και επι της ουσίας δεν αμφισβητεί ούτε και θα αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών και στην περίπτωση που θα κερδίσει τις εκλογές.Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Δημητρόφ ήταν ο πρώτος που αντέδρασε, δηλώνοντας ότι «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της Βόρειας Μακεδονίας».  Συμπλήρωσε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της αυτή θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και «δυναμιτίζει» τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.  Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι για την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας υπήρξε διαμαρτυρία από την μεριά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Το μεταναστευτικό αλλά και η παρουσία της Τουρκίας στην κεντρική μεσόγειο
είναι τα δύο βασικά θέματα που συζητά σήμερα στην Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας Ο κ.  Δένδιας συνομιλεί με  τον Ισπανό ομόλογο του Αράντζα Λάγια. Να μην ξεχνάμε πάντως ότι και η Ισπανία  τα έχει καλά με την Τουρκία, αν και δεν εμπλέκεται στους αγωγούς της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Δένδιας θ συζητήσει επίσης και το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανία


Στο κτίριο Κεράνη, στη λεωφόρο Θηβών, θα είναι τελικώς –παρα τις αρχικές αντιρρήσεις – η έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο υπουργός Νότης Μηταράκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχουν σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και τέλος με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα για τη Μετανάστευση, Μάριο Γκάτικερ, και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κίλσεν.