Νέο πλήγμα στην Άγκυρα: Οι αμερικανοί τερμάτισαν μυστικό αμερικανοτουρκικό πρόγραμμα με drones

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν μυστικό πρόγραμμα με την Τουρκία το οποίο βοηθούσε για χρόνια την Άγκυρα να εντοπίζει θέσεις του κουρδικού PKK, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν οριστικά τέλος στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία λήφθηκε μετά την τουρκική επέμβαση στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν πέρυσι τις αποστολές συλλογής πληροφοριών για τις θέσεις μελών του PKK μέσω drones.

Οι αποστολές πραγματοποιούνταν με μη επανδρωμένα drones, τα οποία σύμφωνα με τις πηγές του Reuters απογειώνονταν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται και από τις ΗΠΑ.

Οι πτήσεις του προγράμματος που ξεκίνησε το 2007 επικεντρώνονταν στην ορεινή περιοχή στο βόρειο Ιράκ κοντά στα τουρκικά σύνορα, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δεν έκανε σχόλιο για κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση από το 1997.

«Έχουμε προσφέρει στήριξη στην Τουρκία στον αγώνα κατά του PΚK με πολλούς τρόπους για πολλές δεκαετίες. Ακολουθούμε την πολιτική να μην αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες για επιχειρησιακά ζητήματα» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν τέτοια ζητήματα.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν αποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ένας Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα έχει σταματήσει.

«Αυτό καθιστά την εκστρατεία κατά του PKK πιο δύσκολη και πιο ακριβή για την Τουρκία» υποστήριξε ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους.