Δεν ασχολείται με τις “αποκαλύψεις” Ερντογάν ο Νίκος Δένδιας

Αποφεύγει η κυβέρνηση να επιβεβαιώσει, να διαψεύσει ή να διορθώσει  τα όσα είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν για τα Ιμια, με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση δεν «μπαίνει σε αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων».
Το θέμα όμως   είναι πως δεν πρόκειται για τον οποιοδήποτε τούρκο αξιωματούχο, αλλά για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας τον κ. Ερντογάν.  Ο οποίος πρώτα αποκάλυψε πως είπε στον  Μητσοτάκη στο Λονδίνο «πως αν η Ελλάδα δεν τον ενοχλεί  δεν έχει να φοβηθεί τίποτα». Δέκα μέρες μετά πάλι ο κ. Ερντογάν είπε πως υπήρξε συνεννόηση να μην πετάξουν στεφάνι στα Ίμια όπως έκανε ο Καμμένος, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική.

Ο Ερντογάν (μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του)  είπε «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (Καρντάκ, όπως είναι η τουρκική ονομασία) επειδή τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση». «Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν (σημ: κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων) τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά. Δηλώσαμε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε ο Ερντογάν.

Οι συνεχόμενες «αποκαλύψεις» από τον ίδιο τον Ερντογάν δημιουργούν αμφιβολίες για το τι πραγματικά έχει συμβεί.  

Αντ αυτού το υπουργείο Εξωτερικών καλύφθηκε πίσω από τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε διευκρινίσεις, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροκομματική πολιτική.

«Συνιστά ασυγχώρητη ελαφρότητα –αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών-  ανακόλουθη με την κρισιμότητα των στιγμών, η χρησιμοποίηση δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων και η αυθαίρετη ερμηνεία συμβάντων με στόχο την επιδίωξη κομματικών σκοπιμοτήτων.  Οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε μικροπολιτικούς διαλόγους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.  Θα συνεχίσει να ασκεί εξωτερική πολιτική με την απαιτούμενη νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική θωράκιση και προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Αν προκύψει και τρίτη αποκάλυψη από τον Ερντογάν, θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα.