Ψαρεύει αντιδράσεις για την ιδέα της συνεκμετάλλευσης ο αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, περι συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Μεσογείου με την Τουρκία, αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να εξετάσει τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης ίσως και κάποια αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που ο κ. Ντόκος μιλάει για συνεκμετάλλευση. Το είχε κάνει (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τον Νοέμβριο του 2019 το επανέλαβε και τώρα (Φιλελεύθερος Κύπρου).
Οι πρώτες αντιδράσεις που ήταν εντονότατες μέσα από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, οδήγησαν τον κ. Ντόκο να δηλώσει ότι «πρόκειται για προσωπικές απόψεις» και επίσης πως αν προκαλούν προβλήματα στην κυβέρνηση είναι έτοιμος να παραιτηθεί.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τις έντονες ΝΔημοκρατικές αντιδράσεις ο κ. Ντόκος είπε: “Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες”. Και πρόσθεσε: “Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη”.

Οι επίμαχες δηλώσεις Ντόκου

Ο κ. Ντόκος σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο»  Κύπρου, αναφέρει:  “Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα”

Οι δηλώσεις του  κ. Ντόκου στον Φιλελεύθερο δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κάποια «δική του απροσεξία λόγω κεκτημένης ταχύτητας». Διότι εξηγεί τι το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της μια κυβέρνηση. Αρα χρειάζεται συναίνεση, άρα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση στην κοινή γνώμη. Δέστε προσεκτικά τι λέει:  “Πάμε στη Χάγη με μία λογική ατζέντα θεμάτων και προφανώς όχι με όλο αυτό το κατεβατό που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα συμφωνήσουμε ποια είναι η ατζέντα και θα πάμε στη Χάγη και θα κριθούν τα ζητήματα με βάση τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και μετά κουβεντιάζουμε ό,τι άλλο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει και να το σηκώσει μία μόνο κυβέρνηση. Η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη θα αργήσει πολύ, έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο άμεσα, καθημερινά ζητήματα με την Τουρκία“.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2019 ο κ. Ντόκος δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι ιδέες περί συνεκμετάλλευσης μπορούν να συζητηθούν» είπε «υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης, μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο».