Παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ και τον East Med

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι ντι Μάγιο στη Ρώμη δεν γεφύρωσε τις διαφωνίες Ελλάδας και Ιταλίας για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ), όπως επίσης και στα θέματα της ενέργειας.  Παρα το γεγονός ότι οι δυο χώρες ενοχλούνται από την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και την προσπάθεια σφετερισμού θαλασσίων ζωνών που δεν της ανήκουν, για μία ακόμα φορά δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ορίζοντας τον μεταξύ τους θαλάσσιο χώρο στο Ιόνιο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Ντι Μάγιο δεν έκαναν καμία δημόσια αναφορά στα θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ και στο θέμα της Λιβύης έκαναν μία γενική αναφορά. « Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda μεταξύ Τουρκίας και του κ. Σάρατζ, είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην  περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» είπε ο κ. Δένδιας μετά την συνάντηση  με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία για τον east med».

Οι ανένδοτοι Ιταλοί

Πριν τον κ. Δένδια, ήταν στη Ρώμη ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία η οποία συζήτησε τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Η Ιταλία παραμένει πεισματικά στις παλαιές θέσεις της. Θέλει να αποδεχθεί η Ελλάδα την υπογραφή ενός μνημονίου που θα επισυνάπτονταν στην συμφωνία για την ΑΟΖ . Το μνημόνιο αυτό θα προέβλεπε ότι οι Ιταλοί θα έχουν το δικαίωμα να αλιεύουν ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (μέσα από τα 12 νμ).  Δηλαδή ένα ιταλικό αλιευτικό θα μπορεί να ψαρεύει και εντός του λιμανιού της Ζακύνθου ή της Κέρκυρας ή όπου αλλού θέλει. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ιταλία  παραμένει επιθετική και ζητά  να ενημερωθεί πριν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς. Το αίτημα το έχει απορρίψει η Αθήνα. Η στάση των Ιταλών δείχνει την γενικότερη αντιπαράθεση με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα βιάζεται να κλείσει το μέτωπο με την Ιταλία, προκειμένου να αμφισβητήσει και τις συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί διαπραγματεύονται κρυφά με τους τούρκους στα θέματα της ενέργειας, κάτι που αποκαλύφθηκε από ιταλικά ΜΜΕ, αν και ήταν φανερό εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα ο Λουίτζι ντι Μάγιο είναι αυτός που κατηγορήθηκε ότι έχει κρυφές επαφές με την Άγκυρα.
Και στο θέμα της Λιβύης, οι Ιταλοί δεν θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση με την Αθήνα, αν και έχουν και αυτοί ενστάσεις για τις κινήσεις της Άγκυρας.