«Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια της πραγματικής διαλεύκανσης της σκευωρίας Novartis. Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι τους έβαλαν», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews μια ημέρα μετά από την απόφαση για άρση του καθεστώτος προστασίας των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» στην οποία προχώρησε η Οικονομική Εισαγγελία.
Πλέον τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον τους.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:
«Όλη η Ελλάδα γνώριζε, 24 ώρες μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων το 2008, ότι οι τρεις τότε προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, η κ. Μαρία Μαραγγέλη και ο κ. Νίκος Μανιαδάκης. Το ξέραμε όλοι, είχε γραφτεί στον Τύπο σε 24 ώρες. Τα ονόματά τους είχαν διαρρεύσει από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς σε 24 ώρες.
Το λέω γιατί ακούω και το επιχείρημα ότι πλήττεται, λέει, ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος από τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Δηλαδή, όταν διέρρεαν τα ονόματα ή όταν έγραφε το Documento (σ.σ. η εφημερίδα) μια μέρα πριν τις καταθέσεις τους ή όταν ήρε το καθεστώς προστασίας η κυρία Τουλουπάκη στον κύριο Μανιαδάκη -του ασκούσε δίωξη για την οποία αθωώθηκε- δεν πλήττεται ο θεσμός; Ή όταν δεχόντουσαν ανθρώπους να καταθέτουν που τελικά οδήγησαν στην αθώωση και των 10 κατηγορουμένων, δεν επλήγη ο θεσμός;».
Ο Ά. Γεωργιάδης είπε, ακόμη:
«Η κυρία Μαραγγέλη και ο κύριος Δεστεμπασίδης είναι αδιάφορα, ασήμαντα πρόσωπα. Σημασία είναι αυτοί που τους βάλανε. Μόνοι τους αυτοί οι δύο να ξύπνησαν μια μέρα και να είπαν “πάω να κατηγορήσω τον Γεωργιάδη πήρε δύο εκατομμύρια από τον Φρουζή, δεν το πιστεύω με τίποτα (…)
Προσωπική μου πεποίθηση είναι προφανές ότι είναι εμπλεκόμενα πρόσωπα της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω αμφιβολία ως προς αυτό, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχεί δικαστικά (…)
Να υπενθυμισω ότι ο κύριος Παπαγγελόπουλος (σ.σ. που μίλησε περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από τη μεταπολίτευση) έχει ήδη καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο. Αυτά είναι γνωστά στον ελληνικό λαό.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει ποιοι τους βάλανε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα υπάρξει έστω ένας από εμάς τους δέκα που δεν θα κινηθεί. Δεν θα το πιστέψω. Φαντάζομαι θα κινηθούν και οι δέκα με μήνυση – αγωγή.
Ναι, θα ανασύρω τη μήνυση που είχα ήδη καταθέσει. Η μήνυση που είχα καταθέσει τότε είχε μπει στο αρχείο λόγω προστασίας. Αφού ήρθε η προστασία θα πρέπει να ανασύρω από το αρχείο.
Θα κάνω την κίνηση τη Νομική για να ανασύρω από το αρχείο – και παράλληλα ετοιμάζω να καταθέσω και την αγωγή (…) Ο χρόνος παραγραφής της αγωγής είχε σταματήσει όσο διαρκούσε η προστασία, ξαναξεκινάει τώρα (…)
Εγώ δεν εμπιστεύομαι καθόλου αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά μέσα στη δικαστική διαδικασία, η οποία αν οδηγήσει σε κάποια πολιτικά πρόσωπα εκείνης της εποχής, θα γίνει και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση και όλα, θα φτάσουμε και στην αλήθεια. Εγώ δεν δέχομαι ότι ότι πουν είναι αλήθεια. Δεν έγιναν ξαφνικά αξιόπιστοι έως χθες αναξιόπιστοι. Λέω όμως ότι βρήκαμε μια άκρη για να δώσουμε τη μάχη να βγάλουμε στο φως την αλήθεια. Αυτό λέω.
Επίσης εγώ δεν πρόκειται να κάνω αυτά που έχουν κάνει σε μένα οι Συριζαίοι. Αν δεν αποδειχθεί κάτι δικαστικά, δεν θα πω όνομα για κανέναν και δεν θα πω κανέναν. Ό,τι αποδειχθεί δικαστικά. Αυτό με ενδιαφέρει μόνο.
(…) Το μόνο που θέλω να πω και ευχαριστώ για το βήμα που δίνετε, είναι το εξής: Επειδή άκουσα προηγουμένως την κυρία Τζάκρη που σε ένα σταθμό πάλι έλεγε για “αδιευκρίνιστο Γεωργιάδη” και τέτοια, και αναγκάζομαι να καταθέσω και σε αυτή την μήνυση, όπως έκανα στον κύριο Πολάκη.
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι προς όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους: Ακούστε παιδιά, με ψάξατε όσο περισσότερο μπορεί να ψαχτεί κάποιος. Με έψαξε η εισαγγελία, η εφορία, εμένα, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τους συγγενείς μου, τις εταιρείες μου, τα πάντα όλα. Δεν μου βρήκαν τίποτα. Με έβαλαν στο αρχείο. Πολύ ωραία.
Όποιος αμφισβητεί από εδώ και μπρος την ηθική μου συγκρότηση, να πηγαίνω στα δικαστήρια. Θέλω να είμαι με όλους συνεννοημένος, γιατί δεν βλέπω άλλο τρόπο άμυνας να έχω. Έδειξα πολύ μεγάλη υπομονή και αυτό δυστυχώς δεν σταματάει (…)
Δεν έχουμε κεντρικό συντονισμό. Καθένας για τους δικούς του δικηγόρους, εγώ έχω τον κ. Δημητρακόπουλο και θα κάνουμε τις ενέργειές μας, αλλά μιλάμε.
Εγώ έχω μιλήσει και με τον κύριο Σαμαρά και με τον κύριο Λοβέρδο και με τον κύριο Πικραμμένο
(…) Εφόσον υπάρχουν νέα στοιχεία, όλες οι υποθέσεις ξανανοίγουν. Δεν υπάρχει θέμα. Η διερεύνηση πρέπει να γίνει. Είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας εδώ. Εδώ δεν είναι ζήτημα εκδίκησης. Προσέξτε, εγώ δεν θέλω να εκδικηθώ κανέναν. Θέλω όμως να προσφέρω με τον αγώνα μου στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να ζήσουμε σε μια ελληνική Δημοκρατία, όπου ποτέ ξανά κανείς στο μέλλον δεν θα σκεφτεί να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη για πολιτικούς σκοπούς.
Αυτό που έγινε πρέπει να καταλάβουμε ότι ήταν εσχάτη προδοσία. Είναι εσχάτη προδοσία να χρησιμοποιείς την Εισαγγελία Διαφθοράς για να κερδίσεις τις εκλογές. Αυτό δεν γίνεται. Δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ (…)
Ο θεσμός έχει πληγεί από το γεγονός ότι δόθηκε πολύ εύκολα και ανώριμα το πολύ προνομιακό καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σε αναξιόπιστα πρόσωπα.
Διότι στην Αμερική από όπου εφευρέθηκε αυτός ο θεσμός, τι λένε; Σου δίνουν το καθεστώς προστασίας – εάν δεν υπάρχει καταδίκη στο δικαστήριο, δηλαδή αν τα στοιχεία που έχεις δώσει δεν είναι πραγματικά αξιόπιστα, τότε με την αθωωτική απόφαση των κατηγορουμένων αυτομάτως αίρεται το καθεστώς προστασίας – χωρίς άλλη απόφαση της Εισαγγελίας.
Για ποιο λόγο; Για να αποθαρρύνουν οι συκοφάντες να πηγαίνουν να δηλώνουν πράγματα χωρίς στοιχεία.
Εδώ, κάποια εισαγγελεύς, η κυρία Τουλουπάκη εν προκειμένω, έδωσε αυτό το προνομιακό καθεστώς σε ανθρώπους που δεν είχαν κανένα στοιχείο. Άρα, αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί για το πλήγμα στον θεσμό είναι η κυρία Τουλουπάκη και όσοι χειρίζονταν τις υποθέσεις τότε. Διότι βεβαίως, όταν βλέπει ο ελληνικός λαός ότι κάποιοι πήραν αυτό το προνομιακό καθεστώς, και τελικά δεν είχαν κανένα στοιχείο και δεν καταδικάστηκε κανένας, προφανώς ο θεσμός πλήττεται (…)
Όταν η κυρία Τουλουπάκη ήρε το καθεστώς προστασίας του κυρίου Μανιαδάκη, δεν επλήγη ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος;
Δηλαδή ο θεσμός επλήγη από τη χθεσινή απόφαση οικονομικής Εισαγγελίας να αρθεί το καθεστώς προστασίας της κυρίας Μαραγγέλη και του κυρίου Δεστεμπασίδης, αλλά δεν επλήγη όταν η κυρία Τουλουπάκη ήρε το καθεστώς προστασίας του κυρίου Μανιαδάκη; Μπορείς να μου το εξηγήσεις σοβαρά αυτό γιατί;».
Ενώ είπε, ακόμη:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος από δω και μπρος ξεκινάει τα αδιευκρίνιστος Γεωργιάδης” και τέτοια, αυτά τα αποδεικνύεις στα δικαστήρια. Το ξεκαθάρισα – νομίζω πιο έντιμα προς τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν μπορώ να μιλήσω. Από δω και μπρος να απειλείται διαρκώς η ηθική μου συγκρότηση, δεν θα το επιτρέψω».
Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε μήνυση στην κ. Τζάκρη, σημείωσε:
«Βεβαίως. Γιατί γι αυτό που είπε σήμερα ότι “ο Γεωργιάδης είναι αδιευκρίνιστος” και κάτι τέτοια, θα γίνει κανονικά μήνυση και θα έρθει στο δικαστήριο να εξηγήσει τι εννοούσε».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε προ ημερών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα εθνικά θέματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε:
«Εγώ δεν απαντάω ποτέ σε αυτά που λέει ο κύριος Σαμαράς. Ο κύριος Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική σταδιοδρομία από τη δικιά μου και δεν θα τολμούσα ποτέ να κάτσω να κάνω κριτική (…)».