Τραγωδία έλαβε χώρα στην Τουρκία καθώς το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Άγκυρα.
🚨 Wreckage of Libya-bound private jet carrying Libyan army chief that departed Ankara has been found in Ankara’s Haymana district: Turkish interior minister https://t.co/rNv8JOpyfr pic.twitter.com/uejNIaPwdR
— Anadolu English (@anadoluagency) December 23, 2025
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γιερλίκαγια, τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν δύο χιλιόμετρα νότια του χωριού Χεσικαβάκ της περιοχής Χαϊμάνα στην επαρχία της Άγκυρας, όπου το αεροσκάφος είχε ζητήσει να κάνει αναγκαστική προσγείωση. Όπως αναφέρει το CNN Turk, το αεροσκάφος συνετρίβη στον λόφο Σελαμαλμάζ.
Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Al-Haddad’ı taşıyan uçağın enkazına ulaşıldı
▪️ Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Trablus’a gitmek üzere havalanan uçakla irtibat kesildi
▪️ Uçakta Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ın da bulunduğu… pic.twitter.com/5S6UPQPzKv
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) December 23, 2025
Το ιδιωτικό τζετ τύπου Falcon, στο οποίο επέβαινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αλ Χαντάντ και άλλα τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και η συνοδεία του, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του.
Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τον θάνατο του αρχηγού του στρατού της Λιβύης σε αεροπορικό δυστύχημα.
«Με βαθιά θλίψη και μεγάλη λύπη μάθαμε για τον θάνατο του αρχηγού του γενικού επιτελείου του λιβυκού στρατού», ανέφερε ο Ντμπέιμπα σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο Ντμπεϊμπά, θρηνώντας τον θάνατο του Χαντάντ, δήλωσε ότι ο αρχηγός του στρατού συνοδευόταν από τον αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων, αντιστράτηγο Αλ Φιτουρί Γκαμπέλ, τον διευθυντής της υπηρεσίας παραγωγής στρατιωτικού υλικού ταξίαρχο, Μαχμούντ Αλ Κουταουί, τον σύμβουλο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, καθηγητή Μουχάμαντ Αλ Ασάουι Ντιάμπ και τον φωτογράφο του Γραφείου Τύπου Μουχάμαντ Ομάρ Αχμέντ Μαχτζούμπ.
Χαρακτήρισε τον θάνατό τους «τραγική απώλεια», προσθέτοντας: «Χάσαμε ανθρώπους που υπηρέτησαν την πατρίδα τους με πίστη και αφοσίωση και ήταν παραδείγματα πειθαρχίας, υπευθυνότητας και εθνικής δέσμευσης».
Ο Χαντάντ ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού της Λιβύης από τον Αύγουστο του 2020 και είχε διοριστεί από τον τότε πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.







