Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.
«Θανατική καταδίκη» για τους κατοίκους της Γάζας η κατάληψη της διάβασης στη Ράφα
Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο της νότιας συνοριακής διάβασης της Ράφας στην παλαιστινιακή πλευρά, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελώντας και την μοναδική έξοδο για τους τραυματίες από τον πόλεμο στην Γάζα.
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, αλλά και ελέγχου της περιοχής το πρωί, μετά από την πραγματοποίηση μιας χερσαίας και μιας αεροπορικής επιχείρησης σε τμήμα στα ανατολικά της Ράφας το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών στο εξωτερικό για την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας
Rafah crossing pic.twitter.com/0zL8o6i09U
— Mossad Commentary (@MOSSADil) May 7, 2024
Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.
Στην διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διάβαση που δεν ελέγχονταν από το Ισραήλ, αποτελούσε την μοναδική δίοδο ζωής προς τον έξω κόσμο, για τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, επιτρέποντας την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό, αλλά και την μεταφορά ασθενών εκτός της Γάζας, υπό συνθήκες ουσιαστικών ελλείψεων υγειονομικού υλικού, αλλά και σοβαρών καταστροφών στις υποδομές υγείας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μία περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα θα έχει ως στόχο τους μαχητές της Χαμάς, αλλά και την καταστροφή των υποδομών της.
Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ έχουν ταχθεί κατά μιας επίθεσης των Ισραηλινών στην Ράφα, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού της Γάζας.
Για τον κίνδυνο νέων απωλειών αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, προειδοποίησε ο Μπορέλ
Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ .
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, διότι θα συζητηθούν θέματα ανοικοδόμησης και στήριξης σε παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε χθες βράδυ σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.
The Israeli military has taken control of Gaza’s Rafah border crossing with Egypt.
Israel has threatened a full ground invasion despite international outcry and calls for a ceasefire ⤵️ pic.twitter.com/Zd6H7VRWCY
— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 7, 2024
«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα». Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο “Χ”, χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».
Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), o Z. Μπορέλ τόνισε ότι μετά την έκθεση που εκπόνησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι πληρωμές. Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι με επιστολή του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ ζήτησε να ξεκινήσουν και πάλι οι πληρωμές προς των οργανισμό των Η.Ε. «Είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί θα στηρίξουν το αίτημα αυτό. Πράγματι, όλα τα κράτη-μέλη έχουν ξεκινήσει και πάλι τη στήριξη τους στην UNRWA», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.
Εξάλλου, οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ θα συζητήσουν και το ζήτημα της Ουκρανίας και κυρίως το σχέδιο ανάκαμψης που εκπόνησε το Κίεβο για να επωφεληθεί από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, ύψους 50 δισεκ. ευρώ ως το 2027. Ο Ζ. Μπορέλ εξήγησε ότι πρόκειται για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έχει υποβάλει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αξιολογήθηκε θετικά, τονίζοντας ότι «σήμερα θα δούμε πώς θα κινητοποιήσουμε τα 50 δισεκ. ευρώ για να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία και την ίδια τη χώρα». Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το ουκρανικό πρόγραμμα στα μέσα Μαΐου, ενδεχομένως στη σύνοδο του Συμβουλίου «Ecofin» την Τρίτη 14 Μαΐου. Το ποσό των 6 δισεκ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στο Κίεβο ως χρηματοδότηση-γέφυρα.
Τουλάχιστον 34.789 νεκροί Παλαιστίνιοι
Στο μεταξύ, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 34.789 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 78.204 έχουν τραυματιστεί από την στρατιωτική επιχείρηση εισβολής του Ισραήλ στην Γάζα, που ακολούθησε την 7η Οκτωβρίου.