ΤΟΥΡΚΙΑ πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

 

Του Χρηστου Καπουτση

 

Η «απομονωμένη» Τουρκία, απομονωμένη για πολλούς Έλληνες αναλυτές ,  επιστρέφει θεαματικά στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο.

Σήμερα, 23 Ιουλίου, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης με τη Βρετανία για την προώθηση συμφωνίας πώλησης 40 μαχητικών αεροσκαφων Eurofighter Typhoon.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Βρετανός ομόλογός του Τζον Χίλι υπέγραψαν τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι μοιράζονται τη «φιλοδοξία» για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην «οικογένεια του Typhoon». Δεν πρόκειται για συμβολική κίνηση. Πρόκειται για τετελεσμένο.

Και όσοι   έβλεπαν φραγμούς από το Βερολίνο , στη πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, διαψεύστηκαν , το Βερολίνο είπε τελικά «ναι».

Η γερμανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στο αίτημα της κοινοπραξίας, με συμμετοχή της Airbus, για την εξαγωγή των μαχητικών που θα κατασκευαστούν στη Βρετανία, με γερμανικά εξαρτήματα, για λογαριασμό της Τουρκίας.

Το πιο κρίσιμο: η Άγκυρα δηλώνει πως θέλει να εξοπλίσει τα Typhoon με πυραύλους METEOR – υπερόπλα μακράς εμβέλειας που μπορούν να πλήξουν στόχο,  πριν αυτός καν ανιχνεύσει τον εκτοξευτή.  Ο συνδυασμός ΜΕΤΕΟΡ ΚΑΙ ΓΙΟΥΡΦΑΙΤΕΡ  με προηγμένα βλήματα αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας,  προσδίδουν πλεονέκτημα πρώτου πλήγματος εκτός οπτικής εμβέλειας.  Ένα πλεονέκτημα που είχε η Ελλάδας με  ΜΕΤΕΟΡ και ΡΑΦΑΛ

Εάν η Τουρκία αποκτήσει και τους METEOR, τότε για πρώτη φορά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αντιμετωπίσει συμμετρία ισχύος στον ουρανό του Αιγαίου. Μια εξέλιξη που εκθέτει τη Γαλλία και θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ρωγμές στην ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία.

Δόθηκαν εξηγήσεις, το ΠΑΡΙΣΙ έπεισε και η  απάντηση της Αθήνας,  ήταν η παραγγελία της τέταρτης φρεγάτας Belh@rra προς τη Γαλλία, που  κλείνει ένα σοβαρό  κενό στη ναυτική αποτροπή.

Η Τουρκία, αποκλεισμένη, προσωρινά έστω,  από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών τύπου στελθ F-35, βρίσκει άλλες διόδους ενίσχυσης. Και το κάνει οργανωμένα, με διπλωματική κάλυψη και τεχνολογική αναβάθμιση.

Η Άγκυρα παίζει σκληρά στο γεωπολιτικό πόκερ. Και η αποτροπή, στον αέρα και στη θάλασσα, δεν χτίζεται με δηλώσεις, αλλά χτίζεται με πράξεις. Πριν επιβληθούν τετελεσμένα από την άλλη πλευρά.

Η ισορροπία αποτροπής δεν είναι υπόθεση εντυπώσεων. Είναι υπόθεση ισχύος. Και η αεροναυτική ισορροπία στο Αιγαίο παραμένει εύθραυστη. Γιατί δεν είναι στατική. Εξελίσσεται δυναμικά, με κάθε νέα απόφαση, με κάθε νέα παραλαβή σύγχρονου οπλικού συστήματος, διαμορφωνεαι ένα νέο πεδιο συσχετισμών εξοπλιστικής ισχύος.

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, ιδίως στα ζητήματα κυριαρχίας, όχι μόνο δεν επιλύονται , αλλά λειτουργούν ως πεδίο για την Άγκυρα να προβάλλει στρατιωτική ισχύ, στρατιωτικοποιώντας την εξωτερική της πολιτική.

Και αυτή η πολιτική  της Τουρκίας, δεν είναι αμυντική. Είναι αναθεωρητική. Και στο βάθος, επεκτατική.