Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ για μπλόκο στην πώληση F-16

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που αντιδρούν στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών ενώ ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο οποίος έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια σε μία πιθανή πώληση μαχητικών στην Άγκυρα, διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο.

Γκας Μπιλιράκης και Κρις Πάπας έχουν εκφράσει, ήδη, έντονα την αντιθέση τους, ενώ στη λίστα προστέθηκε και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Σε πρόφατο της tweet, ανήρτησε μία φωτογραφία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραΐσι του Ιράν και τον Ρώσο Πούτιν είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο πρέπει να απορρίψει μια τέτοια πώληση».

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η αίτηση για την έγκριση από το Κογκρέσο πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Η έγκριση του Κογκρέσου, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε προχθεσινό άρθρο της Wall Street Journal συναρτάται από την τουρκική συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το «βέτο»

Ωστόστο, τρία είναι τα πρόσωπα που με το βέτο τους μπορούν να βάλουν φρένο ή να θέσουν προϋποθέσεις για την πώληση F16 στην Άγκυρα.

Πρώτος, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος για ακόμα μια φορά είπε ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Επίσης, στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.