Η 36ωρη μονομερής εκεχειρία που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έληξε, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν λάβει τέλος οι εχθροπραξίες, με τους Ουκρανούς, σε πολλές περιοχές, να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε υπόγεια καταφύγια.
«Ο κόσμος μπόρεσε να δει για άλλη μια φορά απόψε πόσο ψεύτικες είναι όλες οι λέξεις που λέγονται ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο, νυχτερινό μήνυμά του.
«Μίλησαν για μια υποτιθέμενη εκεχειρία (…) αλλά οι πραγματικότητα είναι πως οι ρωσικές οβίδες συνέχισαν να πλήττουν την Μπαχμούτ και τις άλλες ουκρανικές θέσεις», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη λύση είναι «η εκδίωξη των Ρώσων κατακτητών από τα ουκρανικά εδάφη».
Η εκεχειρία έληγε τα μεσάνυχτα, ώρα Μόσχας (23.00 ώρα Ελλάδας) και η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι δεν την τήρησε.
Η Ρωσία κατηγορεί με τη σειρά της τους Ουκρανούς ότι εμπόδισαν την εφαρμογή της, αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατιώτες να απαντήσουν στα πυρά.
Τα Χριστούγεννα για τους Ουκρανούς
Ουκρανοί και Ρώσοι γιόρτασαν, εν μέσω του πολέμου, τα Χριστούγεννα και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ απέρριψε για άλλη μια φορά σήμερα την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». «Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;» έγραψε στο Twitter.
Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους. Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ, για πιο ασφαλείς περιοχές και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτιρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.
«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας Ολέγκ Κρουτσίνιν στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας τον χώρο, με τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια και τις σωληνώσεις, που φωτιζόταν από μια λάμπα. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε.
Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπαχμούτ και οι κάτοικοι ζουν υπό τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών εδώ και πολλές εβδομάδες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν την Παρασκευή ότι άκουσαν πυρά και στις δύο πλευρές του μετώπου την Παρασκευή, μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας.
Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στην Μπαχμούτ την Παρασκευή ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την περιοχή της Χερσώνας, σκοτώνοντας έναν διασώστη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους.
Ο Πούτιν γιόρτασε μόνος στο Κρεμλίνο
Από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν παρέστη μόνος του σε μια λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κρεμλίνου, τα μεσάνυτα της Παρασκευής, αν και τα προηγούμενα χρόνια συνήθιζε να γιορτάζει μαζί με πλήθος πιστών σε κάποια εκκλησία στην επαρχία ή στα προάστια της Μόσχας. Στο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, απεύθυνε τις ευχές του στους Ορθόδοξους χριστιανούς. Οι εκκλησιαστικοί θεσμοί «στηρίζουν τους στρατιώτες μας» που πολεμούν στην Ουκρανία, είπε.
Στην Ουκρανία, εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν σήμερα για την ιστορική λειτουργία στο γνωστό μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας αλλά πλέον ελέγχεται από την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία. Για πρώτη φορά, χοροστάτησε στη λειτουργία ο μητροπολίτης Επιφάνιος, ο επικεφαλής αυτής της εκκλησίας που διέκοψε τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
«Περιμέναμε πολύ καιρό μέχρι να μας παραδοθεί αυτός ο ιερός χώρος. Είναι πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός που ανέμεναν όλοι οι Ουκρανοί», είπε η 19χρονη Βερόνικα Μαρτινιούκ.
Ακόμη και αν είχε τηρηθεί πλήρως, η εκεχειρία του Πούτιν θα πρόσφερε μόνο 36 ώρες ανάπαυλας σε έναν πόλεμο που κρατά σχεδόν 11 μήνες και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός του.
Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος και υποστηρικτής του Κιέβου, υποσχέθηκε την Παρασκευή ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, πυραυλικά συστήματα Himars και αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow. Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδώσει στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα Marder ενώ η Γαλλία ανέφερε την Τετάρτη ότι θα δώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC.
Οι παραδόσεις δυτικών οπλικών συστημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο αφού του επέτρεψαν να αντεπιτεθεί αποτελεσματικά και να εκδιώξει τους Ρώσους στρατιώτες από την περιοχή του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά και από την πόλη της Χερσώνας στα νότια. Με την άφιξη του χειμώνα, το μέτωπο φαίνεται να έχει παγώσει στο μεγαλύτερο μήκος του. Η Ουκρανία, που διαμηνύει ότι θέλει να ξαναπάρει όλα τα εδάφη της από τη Ρωσία, λέει ωστόσο ότι φοβάται μια επικείμενη, νέα ρωσική επίθεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ