Σε συνέντευξη της, η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, άφησε «ανοιχτό το παράθυρο» να «καλοσωρίσουν» την Τουρκία πίσω «στην οικογένεια των F-35», σε περίπτωση που κάνουν ένα βήμα πίσω με τους ρωσικούς S-400.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN Turk, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) σχετίζονταν με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησής να αγοράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και τόνισε πως, «αν μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα των S-400, κάτι που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».
Η δημοσιογράφος του CNN Turk, ρώτησε: «Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ακόμη και αν η πώληση αυτή περάσει από το Κογκρέσο, η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 3 χρόνια, που είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, για να παραλάβει το νέο αεροσκάφος λόγω του φόρτου εργασίας του κατασκευαστή.
Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για να επιταχύνει την απόκτηση αυτών των αεροσκαφών από την Τουρκία;»
Στο ερώτημα αυτό, η Βικτώρια Νούλαντ απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν διάφορα μέρη αυτής της συμφωνίας. Αυτά είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αεροσκαφών και η πώληση νέων αεροσκαφών. Και τα δύο μέρη είναι σημαντικά. Όπως καταλαβαίνω, ο εκσυγχρονισμός ξεκινάει άμεσα. Προφανώς, δεν γνωρίζω εκ των έσω πότε θα είναι έτοιμα τα νέα αεροσκάφη, αλλά είναι σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ να αποκτήσει η Τουρκία αυτά τα αεροσκάφη.»
Ερωτηθείσα για την πώληση των Patriot, η Νούλαντ ανέφερε: «Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πώληση Patriot και ενώ ήταν σε εξέλιξη αυτές οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία κινήθηκε προς άλλη κατεύθυνση. Ειλικρινά, αν μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα με τους S-400, πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, οι ΗΠΑ θα χαρούν να επιστρέψει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35. Αλλά θα πρέπει πρώτα να λύσουμε αυτό το άλλο ζήτημα και ενώ θα το λύνουμε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα διαθέτει ισχυρή αεράμυνα».
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, η Βικτόρια Νούλαντ, παραδέχτηκε ότι δεν είναι σύμπτωση ότι βρέθηκε στην ‘Αγκυρα αμέσως μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία είπε «ναι» στη Σουηδία προσχωρώντας σε εμάς», ανέφερε η κ. Νούλαντ.
Πηγή: kolafos.gr








