«Η Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που αναφέρεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με «κορωνίδα» την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία.
«Μετά από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμών. Η κυβέρνηση της Αθήνας που ξεχώρισε ένα προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα, σχεδιάζει να παρατείνει τη στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες. Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές είναι της άποψης πως αγοράζοντας από τη Γαλλία μαχητικά αεροσκάφη Rafale και εκσυγχρονίζοντας τις φρεγάτες του πολεμικού Ναυτικού, θα εξισορροπήσουν εκ νέου την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως πραγματικά έτσι;» διερωτάται το δημοσίευμα που ζήτησε την άποψη του ταξίαρχου ε.α. Φαχρί Ερενέλ, ο οποίος δήλωσε πως όσα εξοπλιστικά προγράμματα και εάν υλοποιήσει η Ελλάδα, σε δέκα χρόνια το ισοζύγιο θα είναι κατηγορηματικά εις βάρος της, αλλά και λόγω δημογραφικού ο πληθυσμός της θα είναι γερασμένος.
Συνεχίζει συγκεκριμένα το δημοσίευμα : «Ο απόστρατος ταξίαρχος Φαχρί Ερενέλ υπενθυμίζει πως η Τουρκία διαθέτει μεγάλα αμυντικά σχέδια στην αμυντική βιομηχανία τόσο στον αέρα όσο και για τις ναυτικές δυνάμεις και δηλώνει πως : “Η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι στον τουρκικό στρατό. Σήμερα το αποτολμά αυτό με εξώθηση απο την Γαλλία. Από αυτό θα ζημιωθεί ιδιαίτερα η Ελλάδα.”
Αφότου η Τουρκία και η Ελλάδα εγκατέστησαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ έφτασαν στο χείλος του πολέμου. Η κυβέρνηση της Ελλάδας που κινείται με την πολιτική στήριξη χωρών όπως η Γαλλία μετά από αυτήν την ένταση ξεχώρισε ένα προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες άμυνας. (…) Ο Ερενέλ είπε: “Η Τουρκία στο τέλος του έτους θα καθελκύσει το πλοίο TCG Anadolu. Προγραμματίζονται έξι φρεγάτες αεροπορικής άμυνας. Πολλές φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια και οπλισμένα ΜΕΑ, είναι στη φάση της παραγωγής και παραδίδονται. Εκτός από όλα αυτά η Ελλάδα σε μια δεκαετία αργότερα θα γεράσει δημογραφικά και θα χάσει σε δύναμη. Η Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό”»