Αυτές ειναι οι φρεγάτες Belharra

Οι φρεγάτες Belharra, τρεις από τις οποίες αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, είναι πολεμικά πλοία εξοπλισμένα για συγκρούσεις υψηλής έντασης στην ανοικτή θάλασσα.

Belharra είναι το όνομα που έχει δώσει ο όμιλος Naval Group στις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (FDI) που ναυπηγεί για ξένες αγορές. Είναι πιο μικρές και συνεπώς λιγότερο ακριβές –κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ– από τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (Fremm) του γαλλικού ομίλου και η ανάπτυξή τους άρχισε το 2015.

Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.

Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο Naval Group.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Belharra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον αντιαεροπορικό πόλεμο με το ραντάρ Sea Fire που διαθετει. Σύμφωνα με τον Naval Group, τα 32 σιλό της μπορούν να περιέχουν ισάριθμους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Aster.

Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων, διαθέτει ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους κατά πλοίων, όπως οι Exocet, και είναι εξοπλισμένη με ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) και τέσσερις τορπιλοσωλήνες.

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.