Τρόμος για τους Τούρκους οι τρεις γραμμές άμυνας στο Αιγαίο

Πίσω από κλειστές πόρτες είναι σίγουρο ότι η κατάσταση αναλύεται από τους αρμόδιους αναλυτές τόσο ξεκάθαρα ώστε μεταξύ άλλων στα ανθελληνικά παραληρήματα του ο Τούρκος Πρόεδρος να φανερώνει την αγωνία του: «Τον γείτονα που επέλεξαν για τον εαυτό τους» είπε για τις ΗΠΑ «είναι ο λάθος γείτονας και η στάση που έχει πάρει μαζί με την Ελλάδα στο Αιγαίο, δεν είναι η σωστή στάση.» Με άλλα λόγια: «Προτιμήστε την Τουρκία από την Ελλάδα! Δεν είμαστε γνωστοί και σύμμαχοι από παλιά;

Γιατί άλλαξαν τα πράγματα;» Αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνεται ο κ. Ερντογάν και οι αναλυτές του είναι ότι η στρατηγική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή της Νοτίου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλάζει αργά αλλά καθοριστικά. Και δεν είναι σίγουρα προς όφελος της Τουρκίας.

Η τεράστια σημασία των Στενών του Βοσπόρου και η προσπάθεια στα πλαίσια του «Ανατολικού Ζητήματος» για την ανάσχεση των Ρώσων από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις «θερμές θάλασσες» στις αρχές του 20ου αιώνα, οδήγησε στο να «ανατεθεί» στους Τούρκους ο έλεγχος των Στενών και στους Έλληνες ο έλεγχος της εξόδου από τα Στενά.

Με τρεις διαδοχικές αμυντικές γραμμές στο Αιγαίο (πρώτη η Λήμνος-Λέσβος, δεύτερη Εύβοια-Κυκλάδες-Ικαρία-Σάμος και τρίτη Κύθηρα-Κρήτη-Κάρπαθος-Ρόδος) η Ελλάδα μπορεί να αναχαιτίσει με τις δυνάμεις της οποιονδήποτε «ξεφύγει» από τον έλεγχο των Τούρκων στα Στενά. Στη συνέχεια στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου η Ελλάδα και η Τουρκία αποτέλεσαν την Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ (από Ισπανία μέχρι και Τουρκία) που «περιέσφιγγε» την Σοβιετική Ένωση και τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Oι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Ο Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ, είχε υποσχεθεί να δώσει μάχη ενάντια στις «αυταρχικές κυβερνήσεις». Περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων, ο αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, φιλοξενώντας για πρώτη φόρα «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία».

Στη Σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει πρόσκληση σε 110 χώρες. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των προσκεκλημένων χωρών, από τον οποίο υπάρχουν ηχηρές απουσίες. Πέρα από τις Ρωσία και Κίνα -η απουσία των οποίων δεν προκαλεί έκπληξη- ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε να αφήσει εκτός κι άλλες χώρες, στέλνοντάς τους σαφές μήνυμα για τις πρακτικές που ακολουθούν.

Μεταξύ αυτών, είναι η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Αίγυπτος. Επίσης, άλλες αραβικές χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον -Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- λείπουν από τον κατάλογο.

Η ατζέντα της Συνόδου

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: «Τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκτός από τους παγκόσμιους ηγέτες, ο Μπάιντεν θα καλέσει στη Σύνοδο μέλη της κοινωνίας των πολιτών και στελέχη του ιδιωτικού τομέα για μια σειρά εκδηλώσεων που επικεντρώνονται στον «σχεδιασμό συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τη σύνοδο κορυφής».

Σε περίπου ένα χρόνο, ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει, επίσης, μια δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, αυτή τη φορά με φυσική παρουσία των ηγετών, για να «καταγραφεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί και να χαραχτεί κοινή πορεία προς τα εμπρός».

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία, δεν έχουν προσκληθεί επειδή οι ηγέτες τους υπονομεύουν τα δημοκρατικά συστήματα εδώ και χρόνια» αναφέρει η ιστοσελίδα Politico. Οργανώσεις της Kοινωνίας των Πολιτών καλούσαν το τελευταίο διάστημα την αμερικανική κυβέρνηση «να τονίσει στις κυβερνήσεις που θα μετάσχουν στη διάσκεψη, τη σημασία της διαβούλευσης με την κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν «αυταρχικό ηγέτη», ενώ ιδιαίτερα επικριτικές για την Τουρκία είναι οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άλλωστε, κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Οκτώβριο, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον τούρκο ομόλογό του τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κανόνα της σημασίας του νόμου για την ειρήνη και την ευημερία.

Η «πόρτα» στην Τουρκία

Τώρα είναι το πλέον ευνοϊκό timing για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία να εισέλθει στο κλειστό «club» των αεροποριών της Δύσης που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους το μοναδικό δοκιμασμένο «stealth» αεροσκάφος στον κόσμο διαμηνύει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η αναλυτική ενημέρωση των Επιτελών της HAF αλλά και των Στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από τον Αμερικανικό κολοσσό για τα νέα δεδομένα που αφορούν το F-35, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το κόστος αλλά και την διαθεσιμότητα.

Το νομοσχέδιο Μενέντεζ για την Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και η ξεκάθαρη αναφορά που γίνεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση στην Ελλάδα του stealth μαχητικού και με αναφορές μάλιστα στα F-35 τα οποία δεν πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκία δείχνει το κλίμα που επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Κλίμα διάθεσης να γίνει η Ελλάδα η επόμενη χώρα που θα εισέλθει στο πρόγραμμα όπως τονίστηκε με έμφαση και στην ενημέρωση που έγινε σήμερα στην Αθήνα από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προς τους εκπροσώπους του αμυντικού τύπου.

Αν και ξεκαθαρίστηκε ότι τα έξι F-35 τα οποία είχε παραγγείλει η Τουρκική πολεμική αεροπορία θα καταλήξουν στην USAF έπειτα από την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους τονίστηκε εμφατικά ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε έγγραφη αποστολή αιτήματος για την απόκτηση των μαχητικών οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα.

Αφού αφενός η χώρα μας αποτελεί ξεχωριστό σύμμαχο για τις ΗΠΑ και αφετέρου η Πολεμική Αεροπορία τόσο με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 σε Viper όσο και με μια σειρά από άλλα προγράμματα δείχνει την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα των οπλικών συστημάτων της LM.