Αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς η Δύση αποσύρει σε μεγάλο βαθμό, το ενδιαφέρον και τους πόρους της, από το Κίεβο.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΛΑ
Μόλις τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, είχε οδηγηθεί στην χειρότερη, μεταξύ τους κρίση, από την εποχή της αποτυχημένης εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961, που οδήγησε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, στα πρόθυρα μιας ολέθριας πυρηνικής αναμέτρησης, το 1962.
Τι άλλαξε;
Πολλά άλλαξαν στην Ευρώπη, από την άνοδο της ακροδεξιάς, τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό. Πολλά άλλαξαν στις ΗΠΑ λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών και της κλιμάκωσης της σύρραξης, στη Μέση Ανατολή.
Επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν πληροφορίες για «ιδιαίτερα ευαίσθητες, αξιόπιστες συνομιλίες, μέσα στο Κρεμλίνο» όπου ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν εξέταζε σοβαρά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αποφύγει μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρει ο διάσημος δημοσιογράφος-από το Γουοτεργκέιτ – Μπομπ Γούντγουορντ στο νέο του βιβλίο με τίτλο: «Πόλεμος».
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Πούτιν διαμήνυσε ότι η συμβατική επίθεση οποιασδήποτε χώρας στη Ρωσία, που θα υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή τους επίθεση, στη χώρα του.
Πυρηνική ρητορική, προειδοποιήσεις και διαβουλεύσεις
Η απειλή
Η απειλή είχε στόχο να αποθαρρύνει τη Δύση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, καθώς αλλάζοντας η Μόσχα το πυρηνικό της δόγμα μείωσε σημαντικά τα όρια για πιθανή χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να αποτρέψει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους, βαθύτερα μέσα στη Ρωσία, με πυραύλους που παρέχονται, από τις ΗΠΑ.
«Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδιναν στις αναφορές τους, μια πιθανότητα 50% ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά αν οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωναν τις 30.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στην παραθαλάσσια πόλη της Χερσώνας» γράφει στο βιβλίο του.
Λίγους μήνες, νωρίτερα, τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν αιφνιδιάσει τους Ρώσους ανακαταλαμβάνοντας το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και στρέφονταν στην Χερσώνα, που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στον ποταμό Δνείπερο, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ο πόλεμος της Ουκρανίας, δεν θα τερματιστεί μόνο με συνομιλίες και η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί σε ειρήνη» διαμήνυσε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όμως, σήμερα η Ρωσία προελαύνει στο ανατολικό μέτωπο, παρά τις συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις με drones, στα εδάφη της.
Οι δυτικές κυβερνήσεις αποδέχονται σιγά-σιγά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανατρέψουν την κατάσταση και κανένας από τους δικούς τους στρατούς, δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε μάχη με τη Ρωσία, ενώ η πολεμική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία τρώει τους προϋπολογισμούς τους.
Αυτά τα δεδομένα και η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, πιέζουν τη Δύση να δώσει ένα έστω προσωρινό τέλος στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη.
Το «βέτο» Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός ή μερική εκεχειρία που δεν θα μπορεί να παρουσιάσει ως ουκρανική νίκη, ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, τέτοιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τους «Financial Times».
Όπως γράφουν «γίνεται λόγος κεκλεισμένων των θυρών για μια συμφωνία στην οποία η Μόσχα διατηρεί τον de facto έλεγχο στο περίπου ένα πέμπτο της Ουκρανίας που έχει καταλάβει —αν και η κυριαρχία της Ρωσίας δεν αναγνωρίζεται— ενώ στην υπόλοιπη χώρα, επιτρέπεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να της παρέχεται αντίστοιχη ασφάλεια, με εγγυήσεις.
Κάτω από αυτή την ομπρέλα, θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί και να ενσωματωθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόμοια με τη Δυτική Γερμανία, στον Ψυχρό Πόλεμο».
Σχέδια Ειρήνης αντί Σχεδίου Νίκης
Το σχέδιο είναι να παραχωρηθεί μέρος των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα δοθεί μια κάλυψη προστασίας του ΝΑΤΟ στην υπόλοιπη Ουκρανία. Όμως, ένα τέτοιο σχέδιο είναι ανέφικτο, προς το παρόν, εξίσου ανέφικτο με το λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης» του Ζελένσκι.
Ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε, την τελευταία στιγμή, το τετραήμερο ταξίδι του, στη Γερμανία, αυτή την εβδομάδα, το οποίο είχε σκοπό να ολοκληρωθεί με μια Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί το «Σχέδιο Νίκης» του Ζελένσκι για την Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μείνει στις ΗΠΑ «για να επιβλέπει τις προετοιμασίες και την απάντηση» στον τυφώνα Μίλτον, που απειλεί την Φλόριντα.
Αναμένονταν να παρευρεθούν συνολικά 20 αρχηγοί κρατών στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία.
Ο Ζελένσκι είπε ότι σκοπός του ταξιδιού του στο Ραμστάιν ήταν να παρουσιάσει το σχέδιό του, στις συμμαχικές με την Ουκρανία, χώρες.
«Μόλις κατανοήσουμε πλήρως τις θέσεις των εταίρων μας και αξιολογήσουμε όλες τις πραγματικές δυνατότητες για την Ουκρανία, ενισχύοντας το σχέδιο νίκης μας, θα δημοσιοποιήσουμε τη στρατηγική μας για τις μελλοντικές μας ενέργειες» δήλωσε, ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών, όμως, υπάρχει η αίσθηση ότι η πολιτική βούληση να στηριχθεί -πάση θυσία- η Ουκρανία, υποχωρεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με τις προεδρικές εκλογές και τον περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω μιας πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης, με την ισχύ του Εμανουέλ Μακρόν στο εσωτερικό και την επιρροή του στην Ευρώπη να έχουν περιοριστεί, δραματικά.
Η Γερμανία έχει παραλύσει λόγω των διενέξεων στον εκλογικά… ετοιμοθάνατο τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος μπορεί να παραμείνει ή και όχι μέχρι τις γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2025.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο παλεύει με τα δικά του δεινά στον προϋπολογισμό, καθώς η νέα κυβέρνηση των Εργατικών εστιάζει στην αποκατάσταση του συστήματος υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών, εν μέσω σκανδάλων, για τα σημαντικά δώρα των πολιτικών της χορηγών.
Την ίδια ώρα, ακροδεξιά και φιλορωσικά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε αρκετές χώρες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Αυστρία.
Η Ρωσία κατέκτησε, περισσότερα ουκρανικά εδάφη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από οποιονδήποτε άλλον μήνα, από τον Μάρτιο του 2022.
Παρά το ταξίδι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, την ομιλία του στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ και την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει το «Σχέδιο Νίκης» και να ζητήσει περισσότερα όπλα, το αμερικανικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, μοιάζει να έχει απομακρυνθεί.
Ο Τζο Μπάιντεν, αποφεύγει οποιοδήποτε πολιτική κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες της Κάμαλα Χάρις να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, έξω από τον Λευκό Οίκο.
Αυτό περιορίζει όχι μόνο την ικανότητά του να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ, στις συνεχείς στρατιωτικές του επιθέσεις στη Γάζα, το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν, αλλά και την προθυμία του να εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα, μέσα στη Ρωσία, με πυραύλους που παρέχονται από τις ΗΠΑ ή ευρωπαϊκά όπλα, που περιέχουν εξαρτήματα των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να ανησυχεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να αυξήσει τις πυρηνικές του απειλές ή να ανταποδώσει πυρά στη Δύση, διευρύνοντας τη σύγκρουση στην Ευρώπη, με τον Τραμπ να την προκειμένου να επανέλθει στον Λευκό Οίκο, ως ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής του Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος.