Δυτική στροφή ήταν και πέρασε. Η ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να παίξει τον ρόλο του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων τον οδήγησε σε πλήρη ρήξη με το Ισραήλ και κατ’ επέκταση με τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο συλλήβδην.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι πώς η επιστροφή του Τούρκου προέδρου στην αντι-δυτική πολιτική θα επηρεάσει τα ελληνοτουρκικά. Προφανώς, η όποια συζήτηση για F-16 και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ πάει περίπατο…
Η Τουρκία σε ρήξη με τις ΗΠΑ
Άρα, ο Ερντογάν δεν έχει κάτι να κερδίσει από τους Αμερικανούς κι ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να παριστάνει τον καλό γείτονα απέναντι στην Ελλάδα. Ή μήπως χρειάζεται;
Ανώτατες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει πολλά να χάσει αν γυρίσει στα παλιά. Ναι μεν έχει ανάγκη μέτωπα για να ικανοποιεί το εσωτερικό μουσουλμανικό της ακροατήριο, αλλά αυτό το μέτωπο στην παρούσα φάση δεν είναι η Ελλάδα.
Ανοιχτά μέτωπα
Έχει ήδη ανοιχτούς λογαριασμούς με Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Συρία, Ισραήλ και πλέον με τη Δύση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και Τουρκία θα ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τη θετική ατζέντα και τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Υπάρχει, όμως, η πρόθεση και για κάτι ακόμα. Να οριστεί η επόμενη συνάντηση όπου πλέον θα συζητηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη Θεσσαλονίκη αποτελεί η καλή συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να μεσολαβήσει επιστροφή στην παλιά επιθετική ρητορική ούτε να υπάρξει πτητική δραστηριότητα στο μεσοδιάστημα με παραβιάσεις ή υπερπτήσεις. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πραγματικά επιδιώκουν τον διάλογο με την Ελλάδα, με την Αθήνα να παρουσιάζεται επιφυλακτική αλλά εξίσου πρόθυμη.
Στα θετικά συγκρατείται το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχει κατά καιρούς με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη δεν έχει θέσει ποτέ ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Στη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο που θέλει την Ελλάδα να προχωρά σε μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. «Δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ζητήματα που άπτονται της κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο διπλωματικής ισχύος.