Στη βοήθεια του… Αλλάχ ελπίζουν οι Τούρκοι, ενώ οι ευρωπαίοι τρέμουν για τα λεφτά τους

Το «νέο οικονομικό μοντέλο» που οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πείθει πολλούς, καθώς η πλειοψηφία πιστεύει πως δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες να γίνει πράξη και να στεφθεί με επιτυχία. Το ίδιο και οι αγορές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η λίρα να δέχεται νέες πιέσεις σήμερα.

Ακόμη και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπετί, ο οποίος ανέλαβε μετά την παραίτηση (ή μήπως τον εξαναγκασμό σε παραίτηση;) του προκατόχου του, Λουτφί Ελβάν, φαίνεται πως εναποθέτει τις ελπίδες του λιγότερο στην αξιοπιστία του σχεδίου και τις ικανότητες της κυβέρνησης και περισσότερο στη βοήθεια του… Αλλάχ! «Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα να είναι ευνοϊκό. Δώσε μας δίκιο στη δουλειά μας, κάνε μας να πετύχουμε», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Γερμανικές επενδύσεις, ιταλο-ισπανικές τράπεζες

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, κάνουν την Ευρώπη να ανησυχεί έντονα, καθώς μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, ενώ μια γενικευμένη κοινωνική και πολιτική αναταραχή ενδέχεται να προκαλέσει νέο «κύμα» προσφύγων. Ειδικά ορισμένες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν ακόμη περισσότερους λόγους να ανησυχούν.

Η πρώτη διότι αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας. Άλλωστε, οι διμερείς συναλλαγές έφτασαν πέρυσι τα 36,6 δισ. δολάρια και οι άμεσες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Γερμανοί στη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες να ξεπερνούν τα 10 δισ. – με αποτέλεσμα στο έδαφος της Τουρκίας να δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 7.400 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων.

Ισπανία και Ιταλία, από την άλλη, τρέμουν το ενδεχόμενο της κατάρρευσης ή της στάσης πληρωμών στο δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος για έναν άλλο λόγο: Οι τράπεζές τους είναι οι πλέον εκτεθειμένες στην Τουρκία, με το συνολικό «άνοιγμα» να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Κίνηση-ματ;

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυρίαρχη άποψη στη Δύση είναι ότι ο Ερντογάν πρέπει να εγκαταλείψει το ταχύτερο δυνατό την «ανορθόδοξη» οικονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθεί και να επανέλθει στην τάξη, εφαρμόζοντας τους κλασικούς κανόνες. Ανάμεσα στα άλλα, δηλαδή, να αυξήσει τα επιτόκια και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να ενισχύσει τη λίρα και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουν αρχίσει να ακούγονται και κάποιες άλλες, μάλλον πρωτότυπες ιδέες, που ήδη προκαλούν αίσθηση. Ανάμεσά τους είναι και αυτή την οποία διατύπωσε ο Ασλί Καραχάν-άι, επικεφαλής επενδύσεων της Lioness Capital, μέσω του Politico – ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να σταθεροποιήσει την Τουρκία και να την προσδέσει πάλι στη Δύση».

Η πρότασή του είναι απλή και, υπό μία έννοια, εξίσου ανορθόδοξη με τα όσα κάνει ο Ερντογάν: Να δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να υιοθετήσει μερικώς το ευρώ, χωρίς να ενταχθεί παράλληλα στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα συμβάλλουν ώστε να ανοικοδομηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας, που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Τα επιχειρήματά του φαντάζουν, πάντως, ορθολογικά, ενώ η διαδικασία – σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα ισχυρίζεται – μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα, μέσα σε ένα περίπου χρόνο.