Η εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εμποδίσει την εισαγωγή των τουρκικών προϊόντων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αυτή την εβδομάδα. Σκοπός είναι να πληγεί η ήδη προβληματική οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ahval.
Το Ριάντ επέβαλε το 2019 ανεπίσημο εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τροφίμων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός θα είναι επίσημος. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα και χιλιάδες πακέτα από την Τουρκία στα αεροδρόμια. Τα φορτηγά πήραν το πράσινο φως για να μπουν στη χώρα μόνο μετά την παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως. Η Τουρκία εξήγαγε, μεταξύ άλλων, στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα και έπιπλα.
Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει καμπάνια ώστε να αποθαρρύνει τους πολίτες της από το να ταξιδεύουν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως μη ασφαλή προορισμό με αποτέλεσμα ο αριθμός των τουριστών από τη Σαουδική Αραβία στην Τουρκία να έχει σημειώσει πτώση 17%.
Το 2017, όταν ένα μπλοκ χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία έκοψε τους δεσμούς με το Κατάρ, λόγω κυρίως της υποστήριξης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Άγκυρα στήριξε οικονομικά και στρατιωτικά την Ντόχα.
Οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.