Ο τυφώνας Ότις ενισχύθηκε και κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία 5, τη μέγιστη στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, καθώς συνεχίζει να κινείται ανοικτά των ακτών του νοτιοδυτικού Μεξικού κι αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).
Πρόκειται «για τυφώνα κατηγορίας 5 (της μέγιστης) στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον» και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ισχύος ωσότου φθάσει στη γη, πιθανόν προκαλώντας «καταστροφικές» ζημιές, τόνισε το NHC στο πιο πρόσφατο έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο του που δημοσιοποίησε στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), διευκρινίζοντας πως ο Ότις βρισκόταν σε απόσταση 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακαπούλκο, τουριστικής πρωτεύουσας στη δυτική ακτή του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα.
«Μείνετε σε ασφαλείς τοποθεσίες»
«Πηγαίνετε σε καταφύγια, μείνετε σε ασφαλείς τοποθεσίες: μακριά από ποτάμια, ρέματα, χαράδρες—και μείνετε σε επαγρύπνηση», νουθέτησε μέσω X (του πρώην Twitter) ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Σύμφωνα με τη μεξικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (SMN), ο Ότις ενδέχεται να φθάσει στο έδαφος ανάμεσα στον Τέκπαν ντε Γαλεάνα, από τους φτωχότερους δήμους του Μεξικού, και το τουριστικό λιμάνι της Ακαπούλκο.
Κλειστά λιμάνια και σχολεία
Στο Ακαπούλκο, είχαν ήδη αναπτυχθεί στρατιώτες χθες, ενόψει της έλευσης του τυφώνα. Τα σχολεία έκλεισαν με εντολή της πολιτειακής κυβέρνησης στην Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η λουτρόπολη.
«Δεν έχουμε επισκέψεις σήμερα, το λιμάνι είναι κλειστό για τους τουρίστες», δήλωσε η Καρολίνα Τόρες, η διαχειρίστρια εταιρείας που διαθέτει σκάφη αναψυχής για εξορμήσεις, στην κάμερα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Είναι πολύ παράξενο. Υποτίθεται πως είναι πολύ κοντά μας (σ.σ. ο τυφώνας Ότις), αλλά επικρατεί ηρεμία. Ελπίζουμε να αποδυναμωθεί λίγο. Το ελπίζουμε, διότι αν μας χτυπήσει τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για μας».
«Αποφυγή κινδύνων»
Η κυβερνήτρια της Γκερέρο, η Έβελιν Σαλγάδο, επέμεινε στη σημασία που έχει ο καλός συντονισμός των αρχών και των ενόπλων δυνάμεων ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και την «αποφυγή κινδύνων».
Το Ακαπούλκο είχε χτυπηθεί την 9η Οκτωβρίου 1997 από τον τυφώνα Πολίνα, που έφθασε στο έδαφος ενώ κατατασσόταν στην κατηγορία 4. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο τότε για πάνω από 200 νεκρούς· επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει το Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιρουμένων ισχυρών σεισμών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Νόρμα στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους λίγο βορειότερα, στην πολιτεία Σιναλόα. Ο Νόρμα έφθασε δυο φορές στο έδαφος, την πρώτη στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, κατόπιν στη Σιναλόα.
Ποιοι ήταν οι ισχυρότεροι τυφώνες
Ανάμεσα στον Ειρηνικό και στον Κόλπο του Μεξικού, πολλές μεξικανικές πολιτείες πλήττονται από τυφώνες την περίοδο από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, ενίοτε ως και τον Νοέμβριο. Περίπου δέκα υφέσεις κάθε χρόνο μεταμορφώνονται σε τυφώνες, λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικούς, ανάλογα με το πού θα χτυπήσουν.
Ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ –είχε βαφτιστεί Πατρίσια–, τον Οκτώβριο του 2015, με ανέμους 325 χιλιομέτρων την ώρα, δεν προκάλεσε πάντως σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς είχε φθάσει στο έδαφος σε ορεινή, ακατοίκητη περιοχή.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο κυκλώνας Ίνγκριντ στον Κόλπο του Μεξικού και η τροπική καταιγίδα Μανουέλ στον Ειρηνικό Ωκεανό έπλητταν ταυτόχρονα τη χώρα. Η αλληλεπίδρασή τους προκάλεσε «ιστορικό» φαινόμενο, που «είχε να καταγραφεί από το 1958», σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, που είχαν δημοσιοποιήσει σε εκείνη την περίπτωση απολογισμό θυμάτων που έκανε λόγο για 157 θανάτους, κυρίως εξαιτίας κατολισθήσεων.
Δείτε το βίντεο