Πολιτική “καρότου και μαστίγιου” Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και σοβαρές αιχμές κατά ΗΠΑ

Περίπου τρεις μήνες μετά το τελευταίο τετ-α-τετ στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να παγιωθεί η ηρεμία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σύμφωνα με το Anadolu: «Ελπίζω ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς».

«Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς». Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν.

Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε.

Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι «εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει». Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», τόνισε.

Κάτι που είχε πει και πρόσφατα ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». Πρότεινε και εκεί τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.