Πελόσι: Η Βουλή θα παρακάμψει το βέτο Τραμπ για τις κυρώσεις για Τουρκία

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι δήλωσε σήμερα πως το σώμα θα ψηφίσει στις 28 Δεκεμβρίου για να παρακάμψει το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό, τον Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), για το οικονομικό έτος 2021.

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως το βέτο Τραμπ είναι μια «ενέργεια απίστευτης απερισκεψίας που βλάπτει τα στρατεύματά μας» και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα πως έθεσε βέτο στον NDAA, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Tι προσπαθεί να κάνει ο Τραμπ

Βέτο άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ ύψους 740 δισ. δολαρίων. Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400.

Οι αντιρρήσεις του Τραμπ δεν αφορούν τις κυρώσεις αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις.

«Δυστυχώς, ο Νόμος δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα εθνικής ασφαλείας, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και την στρατιωτική μας ιστορία και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διοίκησής μου να τεθεί σε προτεραιότητα η Αμερική και η Εθνική μας ασφάλεια και η εξωτερική μας πολιτική», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τραμπ.

Χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο» για την Κίνα και τη Ρωσία.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.