Κρίσιμη η συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της 2ημερης Συνόδου (12-13.2) των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Είναι αναμενόμενο ότι ο τούρκος υπουργός θα επαναλάβει τον μακρύ κατάλογο των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Περιμένουμε όμως να διαφανεί η ένταση με την οποία η Τουρκία προωθεί τις διεκδικήσεις της ή και η διάθεση σε ότι αφορά τον τρόπο επίλυσης των διαφορών. Αναλόγως με την πορεία της συζήτησης αναμένεται και η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Άμυνας.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Χ. Ακάρ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 25 του περασμένου Οκτώβρη. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και εκτός από ευχολόγια, επί της ουσίας δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική προσέγγιση. Ο Χουλουσί Ακάρ είχε εκφράσει τότε την επιθυμία να συνεχιστεί η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του είπε ότι αυτό θα γίνει με τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων. Και κάπου εκεί τελείωσε η όποια πιθανότητα υπήρχε για την εξεύρεση μίας βάσης για αρχή συζήτησης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μάλιστα μετά την συνάντηση είχε δηλώσει: «Συμφωνήσαμε να παραμείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων! Κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα» είχε τονίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η συνάντηση εκείνη ήταν σαν να μην έγινε , γιατί μερικές βδομάδες αργότερα η Τουρκία υπέγραψε τα Μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στην Λιβύη, βάσει των οποίων η τουρκική και η Λιβυκή ΑΟΖ εφάπτονται.
Μένει να δούμε αν η συνάντηση των Βρυξελλών θα οδηγήσει σε κάποιο συμπέρασμα ή θα γίνει για λόγους τακτικής.
Είναι άλλωστε τέτοια η ένταση των τουρκικών προκλήσεων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο κ. Ακάρ έρχεται με διάθεση συνεννόησης.
Την επόμενη Δευτέρα πάντως ξεκινά στην Αθήνα ένας ακόμα γύρος ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Ρεκόρ παραβιάσεων
Το 2019 είναι η χρονιά με το απόλυτο ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων από το 1985 έως σήμερα του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έφτασαν τις 3.954. Η αμέσως προηγούμενη χρονιά με τις περισσότερες παραβιάσεις ήταν το 2003 με 3.938. Το 2918 η χρονιά έκλεισε με 3705 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ 3317 ήταν το 2017. Όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά, οι παραβιάσεις θα φτάσουν σε ιστορικά υψηλό αριθμό ξεπερνώντας τις 4.000.