Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούντζα και κατάληψη 1.150 τ. χλμ. ρωσικού εδάφους – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

A burned car is seen in front of an apartment building damaged after shelling by the Ukrainian side in Kursk, Russia, Sunday, Aug. 11, 2024. (AP Photo)

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική παραμεθόριο, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να εδραιώνει τα κεκτημένα ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιουργήθηκε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως».
Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη.

Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματά έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς.

Εντωμεταξύ, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Zελένσκι, η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να αφήσει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας, Αλεξάντρ Σίρκσι, στην περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, «ολοκληρώθηκε η εξολόθρευση του εχθρού στη Σούτζα και σε άλλους τρεις οικισμούς».

Την ίδια ώρα στη ρωσική τηλεόραση εμφανίζονται διοικητές των υπό κατάληψη χωριών δηλώνοντας ότι «όλα λειτουργούν κανονικά και η ζωή συνεχίζεται«. Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με νέο ωπλήγμα σε ουκρανικό στρατιωτικό όχημα.

Το Κρεμλίνο παράλληλα κατηγορεί κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βοήθησαν το Κίεβο να εισβάλει σε ρωσικά εδάφη. Οι δηλώσεις της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν συμμετείχε στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ είναι αναληθείς. Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή (των Ηνωμένων Πολιτειών),το Κίεβο δεν θα είχε επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ..

Μετά την αιχμαλωσία δεκάδων Ρώσων στρατιωτών, η Μόσχα φέρεται να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από το Πεντάγωνο, η Ρωσία εξαναγκάστηκε να μετακινήσει μερικά στρατεύματα από το μέτωπο του Ντονμπας στο Κουρσκ.

Ο πιο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκανε έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου τονίζοντας ότι η συνέχιση του εξυπηρετεί μόνο τη Δύση.