Ολονύχτια θα είναι η μάχη με τις φλόγες για έκτο 24ωρο στον Έβρο όπου λόγω των ισχυρών ανέμων το έργο κατάσβεσης της φωτιάς παραμένει δύσκολο και οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με τις αναζωπυρώσεις.
Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν και να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.
Ένα δάσος, που φιλοξενεί 36 είδη πτηνών, με πιο προβεβλημένο είδος, τον μαυρόγυπα, οι φωλιές του οποίου σε μεγάλο κομμάτι της προστατευόμενης έκτασης κινδυνεύουν με αφανισμό. Η φωτιά στη Δαδιά, πέρα από τους επίσημους φορείς πυρόσβεσης και το προσωπικό της πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει και πολλούς εθελοντές από την περιοχή, που συμμετέχουν με δικά τους μέσα και επικουρούν, με όποιον τρόπο τους υποδεικνύεται.
Οι προσπάθειες είναι αδιάλειπτες, όπως και οι συσκέψεις στο τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης και Διαχείρισης του δάσους στον οικισμό της Δαδιάς, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην κατάσβεση, ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο 130.000 στρεμμάτων, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.
(16:05) Αυτή είναι η εικόνα πάνω από την εθνική οδό στην περιοχή των οικισμών Ιτέας – Τριφύλλι.
Άλλο ένα μέτωπο που καίει δασική έκταση.
Δυο Canadair επιχειρούν στο μέτωπο της Δαδιάς. pic.twitter.com/Gojwtibx3z
— e-evros.gr (@eevrosgr) August 24, 2023
(17:10) Αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε μέτωπα βορειοδυτικά της #Δαδιάς.
Στην περιοχή επιχειρούν Ρουμάνοι πυροσβέστες, οι οποίοι θα βρίσκονται στο σημείο μέχρι τις 18.00.
Μεγάλη αναζωπύρωση στα #Κοίλα τώρα! pic.twitter.com/94KegmHcyF
— e-evros.gr (@eevrosgr) August 24, 2023
Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.



Aναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Σουφλί, Δαδιά και Αισύμη.
Σημειώνεται ότι μέσα στην ημέρα έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.








